Hírek - Gelencsér Attila

MRI-vel gazdagodott Siófok

MRI-vel gazdagodott Siófok

A somogyi emberek egészségénél pedig nem lehet fontosabb, hiszen ez kell a boldogsághoz és a boldoguláshoz is - hangsúlyozta a Siómedical Egészségügyi Központ megnyitóján Gelencsér Attila, megyei közgyűlési elnök. Önerőből és hitelből, egy orvos magánvállalkozásaként nyílt meg szerdán Siófokon az 500 millió forintos beruházással elkészült és speciális eszközökkel felszerelt intézmény.
Nagy Gábor, az intézmény ügyvezető orvosa elmondta, hajdan patika működött a helyi kórház közelében lévő épületben. Ezt építtette át 400 négyzetméteres egészségügyi központtá, hat, a kórházi ellátást kiegészítő szakrendelést kialakítva. Pályázati forrást nem sikerült szerezni, így hitelből vágott bele a centrum megvalósításába. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral egyelőre nem sikerült megállapodnia a szolgáltatások állami támogatásáról, de számításai szerint így is lesz kellő kereslet a hiánypótló szolgáltatásokra. Mint mondta, az emberek figyelembe veszik, hogy nem kell Kaposvárra vagy a fővárosba utazniuk, és bizonyos vizsgálatokra nem kell hat-nyolc hetet várakozniuk.
Hangsúlyozta, a siófoki kórházzal nem akarnak konkurálni, inkább kiegészítő szolgáltatásokat kívánnak nyújtani, szorosan együttműködve az állami egészségügyi intézménnyel.

Az új központ alapvetően a kórházi alkalmazottaknak nyújt kiegészítő kereseti lehetőséget, köztük a centrum vezetőjének. Fontos beruházás ez a város egészségügyi dolgozóinak megtartása szempontjából is, enélkül már én is rákényszerültem volna, hogy elhagyjam az egészségügyet - mondta a centrum vezetője. Hozzátette: számításai szerint a beruházás tíz év alatt terül meg.
A centrum ünnepélyes megnyitóján Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke mérföldkőnek nevezte, hogy az egészségügyi ellátásért a kaposvári súlyponti kórház fejlesztésével sokat tevő Somogyban, a megyeszékhelytől távol eső városban fantáziát látott az egészségügyben a magántőke egy helyi pénzintézettel karöltve. Egy magyar orvos és egy magyar pénzintézet közös akciója, mondjuk úgy, hogy magyar befektetés a jövőnkbe, az egészségünkbe, s mindezt egy korábbi épületbe, amely gyógyszertár volt, és itt található a kórház mellett, szolgáltatást nyújtva a kórháznak és azzal szorosan együttműködve és a távolról jöttek számára. A beruházás jelentőségét fokozza, hogy egy helyre szervezi a gyógyító és diagnosztikai ellátást, elérhetőbbé téve a térség lakosságának és turistáinak az egészségügyi szolgáltatásokat. A somogyi emberek egészségénél pedig nem lehet fontosabb, hiszen ez kell a boldogsághoz és a boldoguláshoz is - mondta az elnök. A beruházás egyedülálló, hiszen ezúttal nem a megyeszékhelyen, hanem vidéken a Balaton fővárosában épült fel a diagnosztikai központ. A fejlesztés fontos eleme, hogy nem külföldi, hanem magyar tőkéből, helyi vállalkozók munkájával valósult meg.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online