Hírek - Gelencsér Attila

Nem felejthetjük az áldozatokat

Nem felejthetjük az áldozatokat

Most már nem a tankjaikkal, hanem a globalizált pénzvilággal támadják hazánkat - mondta Wittner Mária szombaton délelőtt Kaposváron, a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Somogy Megyei Közgyűlés az országban elsőként tartott a megyék közül emlékülést.

Közösen emlékezett Somogy megye és Kaposvár a kommunista diktatúrák áldozataira szombaton délelőtt. A Himnusz eléneklése, Hunyadkürty György színművész és a Sonoro Duo előadása után Gelencsér Attila mondta el emlékező gondolatait. A megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: tíz éve foglalta törvénybe az országgyűlés a kommunista diktatúra áldozatainak és a Holokauszt emléknapját. Somogy megye közgyűlése az országban elsőként emlékezik meg a megyék közül az áldozatokról. Európától nem is vártuk sokáig, hogy mindet ismerjen. Látható nap mint nap, hogy fogalmuk sincs, milyen ember a magyar. Fogalmuk sincs arról, hogy diktatúra ebben az országban mindig csak és kizárólag katonai erővel kerül kierőszakolásra. Sem a vörös, sem a fehér diktatúra mellé nem állt oda a magyar önként. Ma a legnagyobb veszély, ha relativizáljuk a terrort és nem mondjuk el gyermekeinknek a hús-vér valóságot. Nem veszhet feledésbe a terror, a szörnyűség, dolgunk elmagyarázni azt gyermekeinknek is. Több mint húsz éve kivívtuk szabadságunkat, ezt semmilyen körülmények között nem vagyunk hajlandók feladni. A mai napra a legméltóbb vendéget hívtuk, aki hitelesen közvetíti felénk az igazságot. Azt az igazságot, mely mindig kéznél van - zárta megemlékezését Gelencsér Attila, majd a Somogy Televízió erre az alkalomra készült filmjét vetítették le. A naturális képek, az egykori somogyi áldozatok - gulágot megjárt elítélt, politikai fogoly, Hortobágyra kitelepítettek - visszaemlékezései könnyet csaltak több jelenlévő arcára is.

Somogyi túlélők is megjelentek a megemlékezésen

 

A kaposvári megemlékezés díszvendége a Sátánhoz hasonlította a diktatúra haszonélvezőit. Wittner Mária hangsúlyozta: hiszek benne, hogy Magyarország is éppúgy fel fog támadni mint Jézus. 11 éve hangzott el először az Országházban az a vádirat, mely a kommunista diktatúra bűneit sorolta. Hiszen ebben a házban csak az igazat szabad mondani. Megidéztem az áldozatokat, hogy együtt vádolhassuk a szocialista köntösbe bújtatott hóhérokat. Van vádolnivalónk. Bár mindig a keresztény megbocsátásra hivatkoznak, de senki nem beszél arról, hogy ki kért bocsánatot. Ki kért bocsánatot a Gulágért? Ki kért bocsánatot a kitelepítettekért? Ki kért bocsánatot a kivégzettekért? A megalázottakért? Az összedrótozott, arccal lefelé temetett emberekért? Akkora volt a gyűlöletük, hogy nem volt elég számukra, hogy elvették az életüket, Istent játszva, még holtában is megalázták, arccal lefelé, ötöt hatot hetet...Amíg a sír befogadta. Hogy még rátegyenek egy kis földet. És ez a vádirat a társadalom minden rétegéről szól. Az üres szocialista lózungok mögött könny, vér és emberi szenvedés volt. El kell felejteni? Tudom, nekik nagyon kényelmes lenne. Emlékeztetnünk kell azokra a halottainkra akik ma már nem szólhatnak, mert elvették az életüket - mondta az 56-os halálraítélt, majd újabb kérdést tett fel. - Ki az aki az isteni szeretet elveti és életeket vesz el? Maga a Sátán. Meglopták hitünket, reményeinket.

Juhász Tibor, Gelencsér Attila, Mátrai Márta, Wittner Mária, Szita Károly

 

Wittner Mária ezt követően párhuzamot vont a kommunista diktatúra és napjaink politikai történései között: a kormány fel akarja emelni a kifosztott, megalázott Magyarországot. Nekünk itt kell élnünk és meghalnunk. Ez a hazánk! És lám, a sátáni had összezár. És már ahhoz gyengék, hogy itthonról harcolják meg a maguk harcát, hogy visszakaparintsák a hatalmat, hogy újra uralkodni tudjanak emberek, emberi lélek felett. Segítségül hívják - most már nem Keletet a tankjaikkal, hanem Nyugatot. A globalizált pénzvilágot. Tépik megint ezt a kicsi országot, és őket nem érdekli, képesek elveszejteni az egész országot. A Sátánt csak a szeretet erejével tudjuk legyőzni, a hit, a remény elég, hogy harcoljunk hazánkért. 56-ban fegyverrel, most a szellem fegyverével küzdjünk hazánkért. Hinnünk kell, hogy ez Mária országa - mondta Wittner Mária, majd Benke Lászlót idézve zárta megemlékezését. Ezt követően a gulágot megjárt Keményfi Béla a leventékről szólt néhány szót, s közben megjegyezte a 26 kaposvári sorstársa közül már csak hárman vannak életben. Ő maga minden alkalmat megragadott eddig is és ezentúl is, hogy a diktatúra borzalmait a fiatalokkal is megismertesse. A Somogy Megyei és a Kaposvári közgyűlés közös megemlékezése a kommunista diktatúra áldozatainak a városháza falán elhelyezett emléktáblájánál tartott koszorúzással ért véget.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online