Hírek - Gelencsér Attila

Olcsóbban működik a Megyeháza

Olcsóbban működik a Megyeháza

Meg kell felelnünk a kor kihívásának, a választói akaratnak, és olcsóbban kell léteznünk - jelentette ki Gelencsér Attila közgyűlési elnök a Somogy Megyei Önkormányzat költözésével kapcsolatos sajtóhírekre reagálva. Az apparátus várhatóan fél év múlva leköltözhet a régi Vármegyeházára, Kaposvár Fő utcájára.

Az évek óta vegyes használatban lévő Csokonai utcai épület túl nagy a megyei önkormányzatnak. Labdarúgó szövetséggel, agrárportfólióval és közigazgatási hivatallal kellett osztozni az elmúlt években a hatalmas épületen, hogy ki tudják használni azt. A Fő utca 10. szám alatt jelenleg a Rippl-Rónai Múzeum működik, de a költözés nem jelenti azt, hogy a gyűjteménynek ne lenne helye a továbbiakban - szögezte le a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Közel 180 éves hagyományt vert szét a kommunizmus, amikor elköltöztette az akkor megyeházát. A tervek szerint a szakigazgatási szerveket - többek közt a nyugdíjügyeket, társadalombiztosítást, munkaügyi szerveket, mezőgazdasági hivatalt - tömörítő Somogy Megyei Kormányhivatal vehetné át az irodaházat néhány hónap múlva. Gelencsér Attila szerint ez a konstrukció akár 100 millió forintos megtakarítást is hozhatna a megyei önkormányzatnak, hisz a bérleti díjon felül az épület üzemeltetésére is feleannyit kellene költeni. A klasszicista stílusú belvárosi épület, az egykori Vármegyeháza fénykorában 215 dolgozónak adott helyet, most 35-en dolgoznak itt a múzeum égisze alatt. Gelencsér Attila szerint bőven jutna hely a megyei apparátusnak itt, ráadásul a belváros patinás épülete a megyei önkormányzat tulajdona, s nagyrészt raktárként funkcionál.

A régi Vármegyeháza ma múzeum

 

- Szerintem a megye legdrágább raktára működik jelenleg a múzeumban - jelentette ki a politikus, aki Navracsics Tibor minisztériumával is egyeztetett már az átadás lehetőségéről. Lesz helyük a közgyűjteményeknek is az elnök szerint, hisz az áthelyezésekkel több olyan ingatlan is felszabadul, melyben eddig elszórtan hivatalok működtek Kaposvár több pontján. Ezek nagy része most a Csokonai utcába, egy helyre költözhet. Az ésszerűsítést támaszthatja alá Juhász Tibor kormánymegbízott korábbi kijelentése is, mely szerint a Somogy Megyei Kormányhivatal az eddigi elaprózott működtetés egységesítésével akár 10%-kal olcsóbban tudná ellátni a feladatokat. A kormányhivatal vezetője példaként említette, hogy hivatalba lépése után olyan információkhoz jutott, melyek szerint úgy bérelt irodát egy szakigazgatási szerv, hogy abban soha nem dolgozott senki.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online