Hírek - Gelencsér Attila

Összefogás viheti előre az egészségügyet

Összefogás viheti előre az egészségügyet

Összefogással az orvos- és egészségtudomány területének gyakorló-gyógyító intézményei jelentősebb eredményeket tudnak felmutatni, mintha elszigetelten tennék ezt - hangzott el az 51. Somogyi Egészségügyi Napok siófoki rendezvényén. A kétnapos esemény házigazdája a Kaposi Mór Oktató Kórház volt.
Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelent egészségügyi dolgozókat, s mondott köszönetet azért, hogy a viszontagságok ellenére a megye orvosai és ápolói hittel végzik munkájukat a mindennapokban: amíg viszont itt élünk a Földön, addig a Teremtő után a második ember számunkra az orvos, akinél születtünk, aki meggyógyított minket, és akinek a keze között távozni fogunk - mondta a közgyűlés elnöke.
Az egészségügy finanszírozása mellett az elvándorlás kérdése is központi szerepet kapott az 51. Somogyi Egészségügyi Napok konferencián. Új utakat keresnek a betegellátó intézmények, összefogással próbálnak boldogulni. A Pannon Egészségügyi Társulás kezdetben 3 megye együttműködésével jött létre azzal a céllal, hogy a betegellátást ne csak népességszám alapján szervezze régióba - mint a Semmelweis terv első olvasata - hanem a szakmai ellátás lefedettségét is újragondolva teremtsen egy másik alternatívát. A Veszprém Megyei Kórház vezetője szerint a Pannon Modell egyeseknek keserű pirula volt: akkor, amikor megalkottuk ezt a modellünket, akkor azt mondtuk, hogy ez egy olyan modell, amelynek alapja az integráció és az integráció fókusza, az a Balaton környéki egészségügyi rendszernek az integrálása lett volna. Úgy érezzük, hogy ennek ellenére, az a munka, amit befektettünk, hogy a Semmelweis tervvel most egy másik irányú integrációs folyamat indul meg, nem volt hiábavaló. A modellünknek az első három lépését az intézmények már többé-kevésbé megtették, tehát ilyen szempontból már ez egy pozitívumnak tekinthető. Az eddigi ellátórendszert ilyen formában nem lehet működtetni, és a legnagyobb hazugságok egyike, hogy van pénz az egészségügyben, csak azt elherdálják - mondta Rácz Jenő. Az egykori szakminiszter az egészségügyi dolgozók elvándorlása kapcsán helyeselte a kormány különböző ösztöndíj-elképzeléseit, de szerinte ez csak kis lépés.

Papp Lajos szívsebész professzor szerint legalább ekkora gond, hogy a fiatalok szótárában nem kap központi szerepet a hazaszeretet. Ma nem a pénz és az egzisztencia az az erő, ami itthon tartja az egészségügyben dolgozókat, hanem a hazaszeretet. Ha ez a kapocs az iskolában és a nevelésben megfelelő hangsúlyt kapott volna, akkor nem lenne most ekkora gond az elvándorlás. Ugyanakkor ez önmagát gyógyító probléma, hiszen ha kritikusan kiürülnek az álláshelyek, akkor kénytelenek lesznek megfizetni majd az egészségügyben dolgozókat. A szívsebész professzor nem tart attól, hogy külföldi doktorok és ápolók özönlenek majd a hazai ellátásba, hiszen a magyar nyelv ismerete nélkül nem boldogulhatnak, a magyar beteg pedig nem tud például angolul. Így a magyar orvost kell előbb-utóbb helyzetbe hozni.
Az 51. Somogyi Egészségügyi Napok a somogyi egészségügyi szakember-közösség számára az év egyik legfontosabb tudományos rendezvénye. A kezdetben évente, majd kétévente sorra kerülő esemény társadalmilag is fontos része a szakmai-tudományos közéletnek, ugyanakkor ebben az évben több intézményt is közös gondolkodásra hívtak - erre utal a Pannon Egészségügyi Napok. A tradíciót jelképezi, hogy az első alkalommal éppen ötven évvel ezelőtt megrendezett szakmai tanácskozás neve (Somogyi Orvosnapok) alig változott, a megújulást pedig a nyitásra mindig fogékony, az újat nem csak szükségszerűen alkalmazó egészségügy. A fél századot átölelő Somogyi Orvos-, majd Egészségügyi Napok kiváló alkalom volt arra, hogy a résztvevők beruházzanak saját szellemi tőkéjükbe. A négy plenáris ülés, a hat orvosi és négy szakdolgozói szekció mellett öt poszter szekcióban több mint száz előadás és harminc poszter prezentáció alkotja a tudományos programot. A közel másfélszáz szakmai beszámoló mögött nem ritkán évek gyógyító és kutatómunkája áll, mely egyszerre szolgálja a betegek gyógyulását, a kutató szakemberek kíváncsiságát.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online