Hírek - Gelencsér Attila

Puritán működésre koncentrálnak

Puritán működésre koncentrálnak

A szocialista rendszer megszüntette az egykori szimbólumokat, így a Vármegyeházákat is, helyette szocreál épületekbe kényszerítette a közigazgatást - mondta Juhász Tibor kormánymegbízottal közösen tartott mai sajtótájékoztatóján Gelencsér Attila a kaposvári múzeumban. A megyeháza átköltözésére pénteken adhat felhatalmazást a megyei közgyűlés.

Gelencsér Attila rövid áttekintéssel kezdte a sajtó tájékoztatását, mely során felsorolta a Vármegyeháza történetének fontosabb momentumait, majd közölte, hogy a jelenlegi Megyeháza soha nem arra a célra épült, amit most ellát, hanem közigazgatási centrumnak. Az 1990-es évek végén fogalmazódott meg először, hogy a jelenlegi Megyeháza hosszabb távon nem szolgálja megfelelően a megyei önkormányzati feladatok ellátását, ezért tárgyalásokat kezdtünk Belügy-, valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőivel, mint a közigazgatási hivatal, illetve a földművelésügyi hivatal irányítóival az épület állami tulajdonba adásáról. Ezzel egy időben merült fel az időközben múzeumi feladatokat ellátó régi Megyeházába való visszaköltözés, mint a megyei közgyűlés és hivatala méltó elhelyezésének lehetősége. Az akkori tárgyalások nem vezettek eredményre. Másodszor 2001-ben került napirendre a költözés, akkor annak költségeit 300 millió forintra taksálták színpaddal és borospincével együtt. Most azonban a saját magán takarékoskodó önkormányzat összehúzza magát és lényegesen olcsóbban kívánja azt megoldani. A múzeumról szólva kiemelte, hogy egykor több mint kétszázan dolgoztak a házban, most pedig mindössze ötvenen, akik közül sokan vidéken ténykednek, a szakmai létszám jelenleg aki a házban munkálkodik alig két tucat.

Gelencsér Attila és Juhász Tibor

 

- Európa legdrágább raktárát működtetjük a megye legdrágább pontján. Abban a házban ahonnan jönnénk több mint 300-an tudnak dolgozni, a megyei önkormányzat létszáma a kincstárral együtt pedig 90 körül alakul majd. Gyakorlatilag fele akkora létszámmal látjuk el ugyanazokat a feladatokat, mint öt éve. A költözés igénye pedig pártállástól függetlenül mindenkinél felmerült - fogalmazott az elnök, majd hangsúlyozta, hogy a kiállító helyek nem szűnnek meg, a történelem által átitatott falak között tekinthetik meg ezentúl is az érdeklődők a kiállításokat. A közgyűjtemények továbbra is biztonságban lesznek, megtalálják megfelelő helyüket a jelenleg nem kiállított anyagoknak is. Az átköltözés után pedig reményei szerint azok is betérnek a múzeumi részre ügyeik intézése közben, akiknek eddig nem volt rá lehetőségük. A költségekről elmondta, hogy ez a ház jelenleg is üzemel, költségek most is merülnek fel vele kapcsolatban. Ha a megyei önkormányzat átköltözik, ezek a kiadások nem nőnek, sőt, az eddigi megyeháza üzemelési költségei megszűnnek. Ezt 50 millió forintra taksálják. Az állam jelenleg is bérlője az épület 3.-4. emeletének, amelyért bérleti díjat is fizet. Ez az összeg is 50 millió forintra tehető a következő félév vonatkozásában a teljes épületre, így a költözéssel felmerülő 100 milliós kiadás gyakorlatilag ebből a két tételből megtérül, ráadásul jövő évtől tiszta bevételként szerepel. Ennyit tudnak megspórolni ezen a területen a somogyi embereknek a takarékos működéssel. Emellett az emberek is jól járnak, ugyanis a város központjában, 500 méteren belül megtalálnak minden fontos hivatalt.

Lehangoló állapotban a keleti szárny

 

Építészként és Kaposvár egykori alpolgármestereként jólesik számomra, hogy a város központjában egy fontos épület újra eredeti funkcióját kapja vissza - mondta Juhász Tibor. A kormánymegbízott hangsúlyozta: a kormányhivatal jelenleg 15 helyen található meg, az ügyfélcentrikus közigazgatás azonban csak koncentráltan valósítható meg. A megyeházán jelenleg 150-en dolgoznak a kormányhivatal alárendeltségében, ezt a létszámot szeretnék 350-re bővíteni a különböző hivatalok átköltöztetésével. Ehhez a lépéshez jelenleg a különböző szakigazgatási hivatalok bérleti szerződéseit vizsgálják, s az alapján döntik el a költözés időpontját. Juhász Tibor örömét fejezte ki, hogy a megyével közösen el tudják érni, hogy mindkét hivatal a megfelelő helyére kerüljön, s hatékonyabbá váljon az ügyintézés. Ez az összefogás pedig országos minta lehet.

Az első Orbán-kormány idején volt az utolsó felújítás

 

A megyei közgyűlés elnöke még hozzátette: az országban elsőként tette le a közgyűlés asztalára a reorganizációs tervet, elsőként tett lépéseket a közgyűjteményi szervezeti integrációra, és elsőként fordult a kormányhoz a megyeháza és a kormányhivatal elhelyezési kérdéseiben. Kezdeményezése hatására már országosan vizsgálják a példa követésének lehetőségét. A minisztérium támogatja az elképzelést, az állam országosan vizsgálja ingatlanjait, ahová beköltözhetnek a kormányhivatalok. A somogyi megyeháza vonatkozásában a bérlet, a lízing és az adásvétel - becsült értéke az épületnek 0,5-1 milliárd forint között van jelenleg - lehetőségét is felajánlja a kormánynak, de véleménye szerint a bérleti szerződés a realitás. A tájékoztató végén Gelencsér Attila végigjárta a sajtó képviselőivel a múzeumot, ahol több helyiségben salgópolcos raktárakat, míg a keleti szárnyban leomló vakolatokat, feltúrt helyiségeket találtak.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Fotó: Vígh István Ádám