Hírek - Gelencsér Attila

Sikeres összefogás az idősekért

Sikeres összefogás az idősekért

Sikeresnek ítélte a megye és a rendőrség az idős somogyiak biztonsága érdekében közel egy éve bevezetett az ingyenes telefonvonal szolgáltatásait. Gelencsér Attila és Mergancz Sándor a tapasztalatokról tájékoztatta ma délután a sajtó képviselőit.Az idősvonalat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a Somogy Megyei Idősügyi Tanáccsal együtt hozta létre még tavaly márciusban országosan egyedülálló kezdeményezésként.
- A megállapodásban rögzítettük azt, hogy az idősügyi tanács a főkapitányság részére 350 ezer forint anyagi támogatást is nyújt. És most jelenleg, ennek az anyagi támogatásnak köszönhetően nyolc darab televíziókészüléket és nyolc darab DVD lejátszót kaptunk, melyeket hét városi és a megyei kapitányság ügyfélváróiban helyezünk el, s rövid bűnmegelőzési spotokat lehet majd látni rajtuk. Emellett olyan időskorúakhoz is elvisszük, akiknél nem biztosítottak a technikai feltételek - közölte Mergancz Sándor, majd hozzátette: naponta 1-2 hívás érkezik az ingyenes számra. Munkaidőben az ügynek megfelelő osztályra kapcsolják a hívó felet, illetve a bűnmegelőzési szolgálat munkatársaival vehetik fel a kapcsolatot. Az eddigi tapasztalatok alapján nem éltek vissza a telefonvonallal. A megyei főkapitány elmondta még, hogy amennyiben bűncselekményről vagy annak gyanújáról jelzés érkezik a rendőrségre, a rend őrei mindig intézkednek.

Mergancz Sándor és Gelencsér Attila sajtótájékoztatója

 

- Jóleső érzés volt, hogy a megyei kapitányság partner volt az Idősügyi Tanács elképzelésének támogatásában. Szükséges is volt valamit tennünk időseink védelmében, ugyanis Somogy aprófalvas szerkezete megkívánta a támogatást. Megközelítőleg 80 olyan település van a megyében, ahol 100 fő alatti a lakosság száma, s az is jellemző, hogy a fiatalok nem telepednek le ezekben a falvakban, elöregszik lakosságuk, s kiváló terepe a bűnözőknek. Ezért is szükséges a kiemelt figyelem. Az országban sincs az a kormánypolitika, gazdaságpolitika, ami sikeres lehet  rend és közbiztonság nélkül. Somogy az utóbbi időben élenjárt több dologban is, ahogy ez a kezdeményezés is egyedülálló az országban - mondta Gelencsér Attila miután jelképesen átadta a technikai eszközöket a megyei főkapitánynak. A sajtótájékoztató végén Ferincz József bűnügyi igazgató az elmúlt év statisztikából kiemelte: tavaly a bűncselekmények 20%-a 60 év felettiek sérelmére történt Somogyban, ezek közül 89 volt az úgynevezett trükkös lopás, amikor csellel szedték rá az áldozatot az elkövetők. Jellemzően valamilyen hivatalos személynek adták ki magukat a leleményes tolvajok, így elterelve az idős személy figyelmét, s óvatlanságát kihasználva ellopták értékeit.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online