Hírek - Gelencsér Attila

Sikertörténet a Széchenyi Kártya

Sikertörténet a Széchenyi Kártya

Közel 30 milliárd forintnyi forrás áramlott az elmúlt évek során Somogy megyébe a Széchenyi Hitelkártya program keretében - hangzott el a Somogy Megyei Kereskedelmi és Iparkamara ünnepi rendezvényén kedd délelőtt Kaposváron. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke mellett Gelencsér Attila is köszöntötte a résztvevőket.


Kilenc évvel az első kártya kibocsátása után a 150 ezredik Széchenyi Kártyát és az első Agrár Széchenyi Kártyát adta át a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök októberben. A KA-VOSZ Zrt., a Vállalkozók Országos Szövetsége és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara novemberben minden megyébe ellátogat a Széchenyi Kártya jubileuma és a program Agrár Széchenyi Kártyával történő kibővülése kapcsán. Kedden Kaposváron tartották ünnepi rendezvényüket somogyi vállalkozókkal közösen.

A gazdaság élénkülését várják

 

A kedvezményes hitelkonstrukció nagy segítség nyújt a gazdasági társaságoknak abban, hogy megoldják pénzügyi gondjaikat, forgóeszközöket finanszírozzanak, és beruházásokba kezdjenek. Közel 30 milliárd forint hitelt kapott ebben a konstrukcióban 4000 somogyi vállalkozás, és tudjuk, hogy ma a vállalkozások egyik legsúlyosabb problémája a tőkeszegénység, illetve a hitelek elérhetőségének óriási korlátjai. Úgyhogy azt gondolom, hogy számos munkahely, számos vállalkozás, gazdasági szereplő rentabilitását segítette meg, tartotta meg a hitelkártya program - mondta Gelencsér Attila, aki országgyűlési képviselőként hazánk gazdasági lehetőségei mellett, a törvényhozás gazdaságélénkítő irányát is megemlítette a fenntarthatatlan rendszerek és az adórendszer átalakításának szükségességét hangsúlyozva. Külön kitért a somogyi gazdaság helyzetére is, mely hátrányban van elsősorban adottságai miatt. Hagyományosan mezőgazdasági területek találhatók megyénkben, s ez az ágazat a rendszerváltás óta komoly hátrányba került, ám most új lehetőséget kaphat az Agrár Széchenyi Kártyával, és a kormány elkötelezett gazdaságpolitikájával. Sikertörténetként értékelte a programot, külön kiemelve az agrárium előtt álló lehetőségeket, s arra buzdította a somogyiakat, hogy merjenek vállalkozni, hiszen vállalkozásbarát kormánya van az országnak, melyben partner a kamara és a VOSZ is.

Ünnepélyes pillanat a Széchenyi Kártya átvétele

 

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy a nehéz időszaknak a sikerek ellenére még nincs vége, a 2012-es év szintén hoz olyan változásokat, amelyek kihívást jelentenek a vállalkozások számára. A vállalati visszajelzésekből az derül ki, hogy a megrendelési állomány az csökken, a külpiacaink várhatóan nem bővülnek olyan tempóban, ahogy eddig bővültek, a hazai piacon sem várható fogyasztásbővülés, így aztán a piac nem nő, a vállalkozások száma változatlan, a verseny az egyre nagyobb és nagyobb lesz. Nem igazán csökkentek az adóterhek, sőt, nőttek. A foglalkoztatásban nem várható bővülés, így komoly recessziós kockázattal kell szembenézni. A kormányprogramot azonban végre kell hajtani, az államadósságot csökkenteni kell - jelentette ki Parragh László, aki a felnőttképzés és szakképzés átalakítása mellett a kamarai tagságról is szót ejtett.

Somogyi vállalkozók Széchenyi Kártyája

 

Félegyházi Éva, a KA-VOSZ Zrt. termékfejlesztési vezetője előadásában ismertette a programot, kiemelve, hogy szeptember 1-től kibővült az agrárkártyával, amely 2%-os állami kamattámogatással biztosít hitellehetőséget a mezőgazdasági vállalkozók számára. A kilenc év alatt közel ezermilliárd forintnyi kedvezményes hitelhez jutottak a magyar kis- és közepes vállalkozások. Emellett a mikrohitelek is komoly segítséget nyújthatnak, illetve új elemként jelenik meg az önerő kiegészítő és a támogatást megelőlegező hitel. A szakmai előadást ünnepélyes pillanatok követték, somogyi vállalkozók vehették át jelképesen Széchenyi Kártyájukat.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online