Hírek - Gelencsér Attila

Somogy az erős szövetség mellett döntött

Somogy az erős szövetség mellett döntött

Személyeskedésektől sem mentes vita után döntött a Somogy Megyei Közgyűlés csütörtök esti soron kívüli ülésén a megyei intézmények állami kézbe adásáról. A miniszterelnök és a megyék közötti megállapodásról Gelencsér Attila elmondta: az elmúlt húsz év legerősebb szövetsége jön létre.
Az önkormányzati tulajdon- és vagyongazdálkodásról szóló rendeletet módosította elsőként az egy hiányzóval ülésező testület, majd hitelfelvételről tárgyaltak. Gelencsér Attila elmondta, hogy a költségvetésben tervezett lépésről van szó, mellyel többek között a kórházberuházáshoz szükséges önrészt is biztosítják. A közgyűlés elnöke leszögezte azt is, hogy januártól az állam ezt a hitelt is viszi az összes eddig felhalmozódott teherrel együtt.
Harmadik napirendként tárgyalta a közgyűlés a megyei intézmények konszolidációjával kapcsolatos megállapodást, mely a miniszterelnök és a közgyűlési elnökök között jött létre. A szocialista Feigli Ferenc név szerinti szavazást kért, melyet a testület támogatott. A megkezdődött vitában a Somogyért egyesület egyetlen jelen lévő tagja olykor a személyeskedést sem mellőzve bírálta a megállapodást, vakrepülésnek nevezve azt. Gelencsér Attila elmondta, hogy az elmúlt húsz év legerősebb szövetsége jött létre ezzel a megállapodással, mely azoknak, akik csak a hatalmat tartják szem előtt, azoknak nem lesz jó. Lesznek, akikkel soha nem fogják tudni megértetni a változás fontosságát. Viszont a somogyi emberek nyernek vele, és ez a legfontosabb. A közgyűlés elnöke az elmúlt évek kormányairól kifejtette, sohasem tekintették partnernek az önkormányzatokat, mindig mindenben ellenséget kerestek. Ellenséget kerestek egykor az értelmiségben, majd a parasztságban és a munkásosztályban is, most pedig már saját maguk között is. Van-e ma Magyarországon erősebb szövetséges, mint a kormány? Azt én nagyon sajnálom, hogy 2006 és 2010 között a bankok voltak a szövetségeik. Ezt nagyon sajnálom. 14-15 milliárd forint között vettek el a somogyiaktól a Gyurcsány-, Bajnai-kormányok. Ezt mindannyian tudjuk, ezen nincs mit vitatkozni. Ezt úgy hívják, hogy tények. Most jön egy új kormány és azt mondja, hogy jó, kifizetem helyettetek az adósságotokat. És erre nem azt mondani, hogy ez egy történelmi pillanat, nem azt mondani, hogy látom benne a lehetőségét a jobbításra, a megújításra.

Somogy megye közgyűlése

 

Jakó Gergely közgyűlési alelnök hangsúlyozta: a kormány és az állam közti megállapodás egy keretszerződés a további részleteket a sarkalatos törvényekben rögzítik majd.
Balázs Árpád siófoki polgármester a kétkedőkhöz szólt: akik húsz évig csak azt csinálták, hogy hogyan lehet eladni a megye vagyonát, hazavinni, privatizálni, odaadni, azok most teljesen meg vannak döbbenve, hogy megfordult a folyamat és a közvagyon erősítése az most napirendre került. És utána netán egy kedvező politikai fordulat után nem lehet vele üzletelni.
Feigli Ferenc egyetértett azzal, hogy a legerősebb szövetséges a kormány, ám kételkedett a működéshez szükséges források meglétében. Ormai István történelmi pillanatnak nevezte a megállapodást. A közszolgáltatások valós társadalmi igények alapján történnek, és Somogy megtette a szükséges lépéseket az elmúlt öt évben ehhez a működéshez. Nagyatád polgármestere kiemelte: nincs több mozgástere a megyének, a somogyi emberek ellátását ezután is biztosítani kell, ezért támogatja a javaslatot.
Jakó Gergely az intézmények jövőjét megkérdőjelezőknek hangsúlyozta: azt amit mi megcsináltunk, azt fogja tenni az állam. Példaként említette a Somogyi TISZK-et, melynek létrehozása, működése igazi sikertörténet, ezért nehezen válnak meg tőle. Ugyanezt a racionalizálási folyamatot tette volna meg a megye az egészségügyben és többi intézményénél is, ám erre már nem volt idő. Gyenesei István a vita folytatásában személyeskedve, sértő megjegyzésekkel adott hangot véleményének.

Gelencsér Attila válaszol a kétkedőknek

 

Csorba Ottó megjegyezte: ha az állam kezeli a vagyont, akkor azt nem tudják majd helyi kiskirályok elherdálni. Az utóbbi időkben többször lehetett hallani intézményekről, ahol nem volt víz, nem volt fűtés, mert a fenntartó nem volt képes fizetni a számlát. Ezt az állapotot senki nem akarja konzerválni.
Balázs Árpád az elhangzottakhoz hozzáfűzte: az ellenzéki politikusoknak nem most kellene félteniük Somogy megye vagyonát.
Gelencsér Attila zárszavában Ugocsa megyei példát említett, ahol hat hónapig nem kaptak fizetést az alkalmazottak. A kormány olyan ajánlatot tett, amely megnyugtató megoldást jelent a megyei önkormányzatok számára. A megállapodás az elmúlt húsz év legerősebb szövetsége. - A vagyontárgyak itt maradnak, azokra senki nem szerel kereket, nem viszi fel Budapestre. Pusztán jobb lesz a szolgáltatások színvonala - mondta az elnök. - Az állam húsz éve oda adta ezt a vagyont. Nem működött, ezért most visszaveszi. Mindenki tegye fel magának a kérdést: ha nálunk maradna, mi történne? Egy állami szervezésben nagyobb biztonságban lehetnek a gondozottak, az alkalmazottak. Helyette az ellenzék részéről pedig ott vannak a különböző összeesküvés elméletek. Itt nem csak a négyezer érintett dolgozóról és a tizenegyezer ellátottról, hanem 320 ezer somogyiról van szó - zárta le a vitát a közgyűlés elnöke. A név szerinti szavazás előtt Gyenesei István elhagyta a termet, Ander Balázs, Feigli Ferenc és Horváth István nemet mondott, a többi képviselő támogatta az előterjesztést. A következőkben elvi döntést hozott a közgyűlés a Kaposi Mór Oktató Kórház kaposvári távhőhálózatra csatlakozásáról.

Személyeskedett olykor az exminiszter

 

Az interpellációk során Csorba Ottó kérdést tett fel az előző közgyűlésen hozott lemondásra felszólító határozattal kapcsolatban: Gyenesei István úr még mindig itt ül körünkben, szeretném kérdezni az elnök urat, ennek a határozatnak a végrehajtása hol tart?
Gelencsér Attila az esettel kapcsolatban arról tájékoztatta a testületet, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megkezdte a nyomozást. Időközben pedig benyújtotta mandátumigényét a Somogyért Egyesület a Területi Választási Bizottságnak (TVB), mely a közgyűlést követően ül össze. Gyenesei István törvénytelennek nevezte a közgyűlési határozatot, melyről Vörös Tamás megyei főjegyző elmondta: nem törvénytelen, ám jogkövetkezménye nincs.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online