Hírek - Gelencsér Attila

Somogy az ÚSZT nyertese lehet

Somogy az ÚSZT nyertese lehet

Somogyot is jelentős mértékben segíti a ma bejelentett Új Széchenyi Terv (ÚSZT), ugyanis olyan közúti és vasúti fejlesztések is szerepelnek a tervben, amik vonzóbbá teszik a megyét a vállalkozások számára. Gelencsér Attila és Szita Károly az elmúlt évek legnagyobb sikereként értékelik a gazdaság ösztönzésére indított programot.

A fejlesztési elemek között szerepel a Kaposvárt az M7-es autópályával összekötő, településeket elkerülő M67-es út megépítése és a vasúti pálya korszerűsítése a kaposvári vasútállomás rekonstrukciójával együtt. A megfelelő infrastruktúrával pedig élénkülhet a somogyi gazdaság, erősödhetnek a kis- és közepes vállalkozások, jelentősen megnőhet a foglalkoztatás, újabb befektetők érkezhetnek a megyébe.

Gelencsér Attila somogyi sikereket vár a programtól

 

A legfontosabb az Új Széchenyi Terv elemei közül a kis és középvállalkozások támogatása, mely eddig nem megfelelően működött. Nem volt számukra elérhető az az európai forrásrendszer, amit most már három éve Brüsszel nekünk ad. Túl sok volt az adminisztráció, nem voltak megfelelőek a pályázati feltételek sem a legtöbb embert foglalkoztató KKV szektor számára. A magas adómérték és az elérhetetlen pénzek pedig csak húzta lefelé a magyar kis cégeket a kontinensen működő versenytársakhoz képest. Már az adórendszerrel is 500 milliárd forint marad az emberek zsebében, ez pedig megjelenik a vásárlásoknál és hasznosul a gazdaságban. Az Új Széchenyi Terv az újjászervezés egy olyan eleme, mely a vállalkozásokon keresztül is felpörgeti a magyar gazdaságot. 2013-ra 4-5%-os gazdasági növekedést eredményez. És azt kell tudnia minden somogyinak, hogy minden egyes százalékpont gazdasági növekedés 100 milliárdnyi elosztható pénzt jelent. A cél, hogy a gazdaság élénküljön, új munkahelyek legyenek, mert az így megtermelt forrás több lesz, így több jut az oktatásra, az egészségügyre és más területekre is - hangsúlyozta Gelencsér Attila.

Az infrastruktúra fejlesztése Kaposvárt segíti

 

Kaposvár polgármesterének hasonló a véleménye: A kaposváriak régóta kérték, hogy a város gazdasága szempontjából kiemelt jelentőséggel bíró közlekedési infrastruktúrát fejlessze az állam. A vállalkozások letelepedése és a munkahelyteremtés szempontjából nagyon fontos, hogy a somogyi megyeszékhely mind közúton, mind pedig vasúton bekapcsolódhasson az ország vérkeringésébe. A megközelíthetőség ugyanis azt jelenti, hogy mindazon vállalkozások, amelyek eddig pusztán amiatt kerestek az ország már részein fekvő településeket, mert azok gyorsan elérhetők, ezután Kaposvárt is megcélozhatják befektetési terveikkel. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Kaposvár csak a közlekedési infrastruktúra hiánya miatt marad el a tehetősebb térségek és városok gazdasági mutatóitól, mind a szellemi tőke, mind pedig a helyi szabályozás tekintetében ma is versenyképes. A Széchenyi Tervben rögzített fejlesztési elképzelések megvalósulásával leküzdhető lesz a most még meglévő hátrányunk - véli Szita Károly.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online