Hírek - Gelencsér Attila

Somogy befogadná Balatonvilágost

Somogy befogadná Balatonvilágost

Támogatja Balatonvilágos csatlakozását Somogyhoz a megyei közgyűlés; a testület erről pénteken, Kaposváron tartott ülésén határozott.
A jelenleg Veszprém megyéhez tartozó, ám a szomszédos somogyi várossal, Siófokkal összeépült község önkormányzata először 2007-ben vetette fel, hogy a település csatlakozzon Somogy megyéhez. A kezdeményezést Somogy megye közgyűlése már akkor is támogatta, a helyi képviselő-testület azonban végül nem adta meg a lehetőségét, hogy erről népszavazáson döntsön a lakosság. A jelenlegi képviselő-testület ezt megtette, ám a 2012. január 29-én megtartott népszavazás az alacsony részvételi arány miatt eredménytelen lett.
Mivel a szavazók 79,2 százaléka a megyeváltás mellett foglalt állást, a helyi képviselő testület - tekintettel az eredményre - élt a törvény adta lehetőséggel, amely szerint eredménytelen helyi népszavazás esetén a népszavazásra bocsátott kérdésben a képviselő-testület dönthet, és úgy határozott, hogy folytatja a megyeváltás jogszabályban előírt folyamatát, s kérte az érintett megyék állásfoglalását.
A Veszprém megyei közgyűlés március 29-én megtartott ülésén - az önkormányzati önállóságot tiszteletben tartva - hozzájárulását adta a megyeváltáshoz, Somogy megye közgyűlése pedig a mostani határozatával - a 16 tagú közgyűlés 14 igen szavazattal (ketten nem vettek részt a szavazásban) - megerősítette korábbi támogató nyilatkozatát Balatonvilágos Somogy megyéhez történő csatlakozásához.
Gelencsér Attila, a megyegyűlés elnöke a napirend írásos előterjesztésében a Balaton-parti település megyeváltása mellett szóló érvként azt mondta: Balatonvilágos településre jelentős vonzerőt fejt ki Siófok - a település utolsó ingatlana már a 12 kilométerre lévő város belterületén van -, ahova vonattal, busszal vagy közúton és autópályán is el lehet jutni, míg Balatonalmádiba, a 25 kilométerre lévő kistérségi közigazgatási-közszolgáltatási centrumba nincs közvetlen tömegközlekedési kapcsolat. Okmányiroda, földhivatal, rendőrkapitányság, térségi kórház, szakellátás, bíróság, pénzintézetek - a napi ügyek intézéséhez kapcsolódóan - mind a közelebbi Siófokon vannak, miként a Balatonvilágoson működő legtöbb közüzemi szolgáltató székhelye is. A jövőbeni járási központ Balatonfüred város elérhetőségénél is előnyösebb a siófoki járáshoz való csatlakozás.
A somogyi közgyűlés elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a megyei szintű közszolgáltatások (például a megyei kormányhivatal, szakigazgatási szervek, megyei bíróság, megyei főügyészség, nyugdíjbiztosítási igazgatóság ) központja a jelenlegi Veszprém helyett Kaposvár lesz majd, ami lényegesen távolabb helyezkedik el Balatonvilágostól.
Gelencsér Attila előterjesztésében azt kérte a közgyűléstől, hogy a jelenlegi balatonvilágosi kezdeményezés hatására erősítse meg, hogy korábbi közgyűlési határozata hatályban van, és "a mostani közgyűlési szándék is a megyeváltás támogatása mellett szól".
Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere hozzászólásában hangsúlyozta: azért tartja nagyon fontosnak a mostani szavazást, mert Magyarországon napirenden van területi igazgatás átszervezése, melynek célja, hogy a polgárok a legkönnyebben, legegyszerűbben jussanak hozzá a közszolgáltatásokhoz. A Siófokkal egybeépült Balatonvilágos számára a megyeváltás pontosan ez szolgálja. A polgármester egyúttal elismeréssel szólt a Veszprém megyei közgyűlésről, mely Balatonvilágos autonómiáját figyelembe véve lehetővé tette, hogy a település szabadon választhasson.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online
Forrás: MTI