Hírek - Gelencsér Attila

Somogy ismét első

Somogy ismét első

Somogy Megye Közgyűlése szeptember 28-i közgyűlésén az országban elsőként nyilvánította ki szándékát, mely szerint a Somogy Megyei Önkormányzat Kaposi Mór Oktató Kórház jövőbeni biztos működtetése, az ellátási színvonal emelése, egységessége és a hatékonyabb, költségtakarékosabb intézményfenntartás érdekében a kórház fenntartását a Magyar Államnak átadja.
Csorba Ottó javaslatára napirendre vették a Somogyért Egyesület és Ormai István között fennálló, immár hamarosan nyomozati szakba kerülő lemondatási ügyet. Gelencsér Attila közölte, hogy ezt a témát közgyűlési elnökként mindenképpen a grémium elé kellett volna terjesztenie, ezért javaslatára utolsó napirendként tárgyalta azt a testület. Első napirendként a megye munkaügyi helyzetét tárgyalták.
Tavaly januárban volt a legtöbb álláskereső Somogyban, ekkor a munkanélküliek száma elérte a harminc ezret - számolt be a 2010-es foglalkoztatási helyzetről Szikra László a megyei munkaügyi igazgatója: a tavalyi év átlagában 25840 nyilvántartott álláskeresőnk volt ez másfél százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. 2011. augusztusában 22460 főt tartottak nyilván, ami az előző év azonos időszakához képest 3,9 százalékos csökkenés - közölte a közgyűléssel a megye foglalkoztatási helyzetéről tartott előadásában Szikra László, a Somogy Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója. Trefeli Katalin, a megyei Földhivatal vezetője a külföldiek földtulajdonlásáról tájékoztatott, mely szerint közel 16 ezer hektár termőföldről tudnak, mely nem magyar magánszemély tulajdonában van. Az elmúlt években nem élt elővásárlási jogával az állam. Következőkben a Kaposi Mór Oktató Kórház állami tulajdonba adásának előkészítéséről vitáztak a képviselők.

A felmerült kérdésekre, mely a beruházás önerejét is érintette, a közgyűlés elnöke hangsúlyozta: közös érdekünk, hogy a tulajdonosi felelősséget megpróbáljuk mielőbb megosztani. S még mielőtt további önerőt kellene előteremtenünk a kórházfejlesztés befejezéséhez, szeretném érdekeltté tenni az államot. Rövidesen egy nyolcmilliárdos szakasza fejeződik be a kórház-rekonstrukciónak, ám a teljes felújítás 12,5 milliárdba kerül. Szeretném tehát megkímélni magunkat a különbözethez szükséges 400-500 milliós önerő kifizetésétől. Tehát tulajdonképpen a fejlesztés biztonságos befejezéséhez van csupán szükség a sietségre. Az önerőt csak nagy nehézségek árán tudná előteremteni a megye, így az államot mielőbb partnerré kell tenni a beruházásban. Gelencsér Attila a tervekről már Szócska Miklós államtitkárral is egyeztetett aki levélben is válaszolt az elnöknek: elképzeléseink szerint a megyei kórházak köztük a Somogy Megyei Önkormányzat Kaposi Mór Oktató Kórháza továbbra is az ellátórendszer legstabilabb részét képezi majd. A rendszer átszervezése során külön figyelmet fogunk fordítani a betegutakat érintő erőforrás koncentrációjára amely már hosszú távon a megyei kórházak stabilitását eredményezi. Szintén kiemelt figyelmet fogunk fordítani a fejlesztési programok segítségével a hatékony struktúrát kialakító intézmények sorsára is - idézett a levélből Gelencsér Attila. A napirendi pontot Gyenesei István és Kövér István tartózkodása mellett szavazta meg a közgyűlés, így elvi felhatalmazást adtak a közgyűlés elnökének a további tárgyalások lebonyolítására.

A további napirendek többségét egyhangú szavazás jellemezte, komolyabb vita a Somogyért Egyesület és Ormai István közötti lemondatási ügy váltott ki. Erről szóló beszámolónkat az alábbi linkre kattintva érheti el:
http://www.somogymegye.net/somogy-megye-vezeto-hir/lemondatna-a-megyei-kozgyules-gyeneseit
A közgyűlés végén Vörös Tamás megyei főjegyző a Megyeháza költözésével kapcsolatban tartott rövid beszámolót, mely szerint október végére a teljes apparátus a régi Vármegyeházán dolgozik már.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online