Hírek - Gelencsér Attila

Somogy legjobb sportolóit köszöntötték

Somogy legjobb sportolóit köszöntötték

Tizenegy kategóriában hirdettek győztest pénteken este Somogy megye legjobb sportolóit köszöntve a Kapos Hotel Kristálytermében. Gelencsér Attila az elmúlt év sporttal kapcsolatos kormányzati eredményeit megemlítve gratulált a díjazottaknak.


A régi hagyományokat felidézve az idén ismét köszöntötték a megye legjobb felnőtt, utánpótlás, valamint diáksportolóit. Összesen tizenegy kategóriában hirdettek győztest: a felnőtt, utánpótlás és diák korú hölgyek, férfiak és csapatok között, valamint díjazzák a legjobb fogyatékkal élő egyéni női és férfi sportolót is. A Somogy Megyei Sportszövetség az „Év sportolója" díjátadáshoz kapcsolódóan, a Somogy Megyei Közgyűlés egyetértésével és támogatásával, két évvel ezelőtt három különdíjat alapított, és a sportolók, sportvezetők körében sikert aratott a kezdeményezés. A díjakat az idén is átadják. Az Életműdíj díjazottját azon somogyi sportemberek közül választották ki, akik már betöltötték 70. életévüket, és legalább 40 év sikeres sportolói, edzői vagy sportvezetői múltat tudhatnak a magukénak. Az Év mecénása és az Év sportvezetője díj ugyancsak gazdára talált.
"Küzd, keres, talál s nem hagyja magát" - kezdte köszöntőjét egy Lord Tennyson-idézettel Gelencsér Attila, ugyanis ezt a gondolatot vésték fel a londoni játékok olimpiai falujának falára. Bizonyára ez az idézet kifejezi a jelenlévő sportolóink és felkészítőik hitvallását is, akiket külön szeretettel köszöntök. Egy hónappal ezelőtt egy igen sportos év kezdődött. 2012. az olimpia éve. Már csak alig 170 nap van hátra a londoni ötkarikás játékok kezdetéig, amit gondolom Önök is hozzám hasonlóan nagyon várnak. Ugyanakkor az év kezdete jó alkalom arra is, hogy visszapillantsunk az elmúlt esztendőre. Engedjék meg kérem, hogy én most mint politikus, MOB-tag és sport-lobbistaként tekintsek vissza. A sport stratégiai ágazat. Nézzük, mi is történt az elmúlt másfél év alatt. Először is elfogadásra került az új sportfinanszírozási források bevonását biztosító törvénymódosítás, amely a társaságiadó-rendszer támogatási keretén belül egy Európában is egyedülálló új finanszírozási formát teremtett meg, mely segítségével a látvány csapatsportágak egyesületei, önkormányzatok, gazdasági társaságok és alapítványok. Megvalósult az egycsatornás finanszírozás, a Magyar Olimpiai Bizottságon keresztül jutnak el a támogatások az egyes szervezetekhez.

A képre kattintva olvashat a díjazottakról

 

Talán emlékeznek még a futballhuliganizmusról elnevezett módosításra is melynek lényege, ami a társadalom többségének az érdeke is, hogy a törvénysértők, a rendbontók méltó büntetést kapjanak. Az új sportörvénynek, az új szabályozásoknak a célja, hogy rendezett viszonyok legyenek a sportélet minden területén a versenysporttól, a szabadidősporton át a sportfinanszírozásig. Nagyon komoly célokat tűztünk ki a szabadidősport területén: szeretnénk, ha öt éven belül kétszer annyi ember sportolna, mint most, tíz éven belül pedig szeretnénk az uniós szintet - 32-35 százalék - megközelíteni. A versenyportól szólva pedig szeretnénk elérni, hogy Magyarország megőrizhesse jelenlegi pozícióját az olimpiai eredményesség tekintetében. Az „Év sportolója" választásnak idén már több, mint negyed évszázados hagyománya van Somogyban, az idei a 26. Ezek az estek minden évben egy állomást jelentenek, amikor nem csak a versenyzők és mi sportszeretők tekinthetünk vissza az elmúlt esztendő sportsikereire, de egy csokorba is gyűjtjük mindazokat a sikereket, melyek példát mutathatnak mindenkinek. Mert a sportolóink és az eredményeik példát mutatnak a társadalom minden tagjának. Sportolóink bebizonyították, hogy a kemény munkának és szorgalomnak megvan a jutalma, megmutatták, hogy azok, akik tehetségesek és kitartóan küzdenek, elérhetik álmaikat - zárta köszöntőjét Gelencsér Attila, majd sok sikert kívánt valamennyi díjazottnak.
Az elnöki köszöntőt követően kezdődött el a díjak átadása, melyeket a fővédnökök, Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Sportszövetség elnöke, Körmendiné Hajdú Gyöngyi, a Somogy Megyei Diáksport Szövetség elnöke, valamint Czene Attila, a Somogyi Hírlap főszerkesztője adták át. Az ünnepséget a Crystal SC Európa-bajnok látványtáncosainak két gyakorlata és Károlyi Krisztián két ének-produkciója tette teljessé. Az eredményeket és azok indoklását a középső képre kattintva tekintheti meg.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online