Hírek - Gelencsér Attila

Somogy megye kínai gazdasági partnereket keres - interjú Gelencsér Attila megyei elnökkel

Somogy megye kínai gazdasági partnereket keres - interjú Gelencsér Attila megyei elnökkel

Somogy megye közgyűlésének elnökét, Gelencsér Attilát a jelenlegi kínai testvérmegyei kapcsolatok kialakulásáról, valamint a jövőbeli tervekről kérdeztük.
- Somogy megyének 1997 óta van kínai testvérmegyei kapcsolata. Ez idő  alatt hogyan profitált a magyar, ill. a kínai megye ebből az együttműködésből?
- A közép-nyugat Kínában található Gansu tartománnyal 1997-ben írt alá együttműködési megállapodást  Somogy megye közgyűlésének akkori vezetése, bár az informális kapcsolatfelvétel már a 90-es évek közepén elindult. Az első találkozókon a kínai fél részletesen ismertette szándékait, régiójuk lehetőségeit - elsősorban üzleti téren, idegenforgalmi kapcsolatok, oktatási cserék témában.

Gelencsér Attila

A Nemzetközi baráti együttműködések Kínával c. konferencia díjátadóján Pekingben


Tudni kell, hogy 10-15 évvel ezelőtt Kína még sokkal zártabb berendezkedésű, a nyugati világgal udvarias, de távolságtartó társadalom volt. Ilyen körülmények között már az is komoly eredmény volt, ha a protokolláris szinten rést tudtunk ütni, és mindkét fél érdeklődését egyaránt felkeltő témákat körbejárni, későbbi együttműködéseket előkészíteni. Fontos eredmény, hogy ma már a kapcsolattartás rendszeres, zökkenőmentes, a partnerek értik és megértik egymást.

Azonban az óriási távolság, a gondolkodásbeli, tradicionális különbségek mellett nem hagyható figyelmen kívül az eltérő méreteinkből fakadó nehézség sem. Képzeljék csak el, hogy míg Somogy megye 300 ezer lakosú, addig Gansu tartomány 30 milliós, öt Magyarországnyi területen! Érthető, hogy más léptékben gondolkodnak. Ahhoz, hogy felvehessük velük a versenyt, összefogásban kell gondolkodnunk!

kína

Gyárlátogatáson egy kínai palackozó üzemben Lanzhou-ban


- Az oktatás területén sok mindent sikerült elérniük. Kifejtené, hogy jelenleg milyen projektek vannak folyamatban, ill. a jövőben mit terveznek?
- Még a 90-es években, az együttműködés kezdetén a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium szerződéses kapcsolatba lépett egy Lanzhou-i középiskolával, melynek eredményeként 50 kínai diák érkezett cserekapcsolat keretében Kaposvárra.  Ebben az időszakban egy Gansu tartományt bemutató kiállítás is nyílt a városban, hogy a helyi lakosokhoz közelebb hozzuk e távoli világ mindennapjait, jobban megértsék az itt tanuló diákok környezeti hátterét.

A következő  években (elsősorban vízumkiadási problémák miatt) nem sikerült a cserekapcsolatokat folytatni. 

Dunhuang

Dunhuang - a Kulturális Világörökség részét képező buddha sziklabarlangok bejárata

 


Néhány évvel később újra előkerült az oktatás kérdése, bár ezúttal más területre koncentrálva, nevezetesen az egyetemek közötti együttműködés témája és egy ösztöndíjprogramban való részvétel elősegítése merült fel. A kezdeményezés hatására 2006-ban a Somogy megyei vezetők látogatása során szándéknyilatkozat aláírására került sor a Kaposvári és a Lanzhou-i Egyetemek között mind diákok, mind pedig oktatók cseréjére.


Még ugyanebben az évben meg is hirdette a Gansu Tartományi Külügyi Hivatal a "Nemzetközi Testvérkapcsolatok Gyakornoki Programja" ösztöndíjrendszerét. A 2006 óta minden év őszén meghirdetett 2-5 hónapos program témái civilizációs tárgyak, nyelvi alapismeretek, a tartományi külügyi iroda tevékenysége, valamint helyismereti órák, intézménylátogatások. A kínai partner fő célja a programmal, hogy külföldi partnereivel - e delegáltakon keresztül is - szorosabbá fűzze kapcsolatát, s helyben elősegítse új projektek kialakítását. Somogy idén immár 4. alkalommal küld gyakornokot e programra, ebben az évben a Kaposvári Egyetem egyik külügyi munkatársa vesz részt rajta, nem titkoltan azzal a céllal, hogy előmozdítsa a hallgatói cseréket.

Gansu

Lanzhou város látképe


Partnerünknek ez a gyakornoki programja kivívta a kínai kormány elismerését is, melynek díját 2008-ban a Pekingben megrendezett ”Nemzetközi baráti együttműködések Kínával” című konferencia záró bankettjén adták át. E nemzetközi eseménynek egyébként, ahol 35 ország képviseltette magát, Somogy - egyedüli magyar megyeként - delegációja is résztvevője volt, és felkért előadásban mutattuk be a gyakornoki programot. 

Lanzhou

Lanzhou és a Sárga folyó partja - éjszakai megvilágításban


- 1999-től folyamatossá váltak mindkét fél részéről az üzletember-találkozók.  Milyen eredménnyel?
- Az ezredforduló  elején a kínai partner nagy aktivitást mutatott gazdasági befektetési lehetőségek iránt. Többek között tárgyalások zajlottak az igali termálfürdő megvételéről csakúgy, mint különböző gyártási technológiák exportjáról. Ugyanakkor mi is próbálkoztunk az időközben feladatát vesztett taszári repülőtér és a megyei önkormányzat tulajdonában lévő, nyolchektáros Balaton-parti területtel rendelkező Fonyódligeti Gyermektábor kiajánlásával. Sajnos, ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre.

kína

Séta Kaposvár fő  utcáján - A képen Jakó Gergely alelnök úr, Dr. Neszményi Zsolt főosztályvezető úr és a Gansu tartományi delegáció tagjai (valamint kísérőik) láthatóak


Meggyőződésem, hogy folytatni kell a partnerkeresést gazdasági vonalon is, de a már említett óriási méretbeli különbségek miatt szükséges a kormányszintű támogatás is, melynek a jelenlegi kabinet elkötelezett híve. 

- A magyar kormány Kínával kapcsolatos törekvései megkönnyíthetik a megye terveit is. Milyen területeken számítanak esetleges fellendülésre?
- Amint már említettem, gazdasági vonalon, azon belül is elsősorban befektetési céllal érdeklődő partnerek idevonzásában érzem számunkra jelentősnek a kormány Kínával történő együttműködési szándékát.


MCOnet-Kovács Tünde