Hírek - Gelencsér Attila

Somogy visszatér a történelmi falak közé

Somogy visszatér a történelmi falak közé

foto01-dec-21-18-59_20111221192455_97.jpg

Új helyszínen, a megszokottól eltérő meghívotti körrel rendezik meg 2012-ben az ünnepi megyei közgyűlést. A január 6-án kezdődő Megyehét programjairól tájékoztatta a sajtó képviselőit szerda délelőtt Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Vörös Tamás megyei főjegyző.


Gelencsér Attila elmondta: a megyecímer adományozásának 514. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat január 6-án kezdődik. Somogy azon kevés megyék egyike, amely intézményeinek állami tulajdonba vételét követően megtarthatta tulajdonban azt az épületet, ahol a megyei önkormányzat hivatala működik. Ezúttal visszatérnek a történelmi falak közé, s a Vármegyeháza Dísztermében tartják a hagyományos ünnepi közgyűlést, ami eddig egy-egy somogyi városban zajlott. A meghívottak köre is változik ezúttal, a rendszerváltástól számítva valamennyi egykori megyei közgyűlési tagot várnak az ünnepi eseményre. Létszámát tekintve 110-en alakították a megye sorsát az elmúlt 21 évben. Szintén újdonságként említette az elnök: avarkori üstöt találtak tavaly a Rádpusztánál zajló ásatások során, s ez a nem mindennapi lelet a megye múzeumában látható jelenleg. A somogyi emberek összetartozásának jelképeként a tervek szerint ebbe az üstbe kerül majd mind a 245 megyei településről egy-egy maroknyi föld, mely egyben egyik legnagyobb értékünk felemelését is szimbolizálja.
Vörös Tamás hangsúlyozta, hogy figyelembe vették a megyehét tervezésekor a pénzügyi háttér változásait is, így takarékosan, kevés költséggel oldják meg az ünnepet. Reményei szerint színesebbé és emlékezetessé válik a hét az új programok által. Az ünnepi közgyűlésre 210 vendéget várnak, legalábbis ennyi széket tudnak elhelyezni a Díszteremben.

A somogyi emberek összetartozását jelképezi az ünnep

A Megyehét kísérő programjai között szerepel az ünnepélyes zászlófelvonás és levonás, különböző kiállítások és konferenciák. Az ünnepi közgyűlés keretében január 6-án a történelmi egyházak megáldják a Vármegyeháza épületét. A Megyenap díszvendége Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkár lesz. Ezen a napon adják át hagyományosan a megyei kitüntetéseket is. Január 7-én 16 órakor a Kormányhivatal Nagytermében dr. Bakay Kornél régész professzor tart előadást a Szent Koronáról, majd könyvbemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Kilencedikén Csonka Béla fotóművész kiállítása nyílik a Kormányhivatal Galériájában. 11-én 13 órakor kerül somogyi föld az áldozati üstbe a Vármegyeháza aulájában, majd 14 órától a Magyarország holnap című konferenciát rendezik meg immár negyedik alkalommal, ezúttal a Vármegyeháza Dísztermében. Január 12-én 10 órakor leplezik le a Vármegyeháza tárgyalótermében az Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címmel elismert értékeinkről tanúskodó miniatűr képeket, majd sor kerül a megállapodási szerződések aláírására is. 13-án 14 órától a Don-kanyarban harcoló somogyi alakulatokról emlékeznek meg egy kiállítás erejéig az Agórában. Következő napon tartják a jótékonysági megyebált, majd 16-án kilenc órakor levonják a Megyezászlót, s befejeződik az ünnepi hét.
Gelencsér Attila a minden alkalommal jótékony célú megyebállal kapcsolatban hozzátette, hogy a szokások szerint most is felajánlják annak várhatóan hárommillió forint körüli bevételét. Eddig a szociális és gyermekvédelemben élők kapták, idén azoknak az iskolásoknak juttattak fejenként ezer forintot, akik osztálykirándulásukat Somogy megyébe tervezték. A következő évben a kaposvári színház előadásait tekinthetik meg a somogyi gyerekek, illetve a felajánlások egy részét közvetlenül a Csiky Gergely Színház támogatására fordítják.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online