Hírek - Gelencsér Attila

Somogyban is megszólalnak hétfőn a szirénák

Somogyban is megszólalnak hétfőn a szirénák

21 somogyi település csatlakozik a hétfői országos katasztrófavédelmi gyakorlathoz - számolt be Gelencsér Attila és Heizler György szerdán a sajtónak. A gyakorlat célja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek, a hivatásos tűzoltók, a polgári védelmi szervezetek, valamint a lakosság katasztrófariasztásának begyakorlása.


Gelencsér Attila, a megyei védelmi bizottság (VÉB) elnöke elmondta: a katasztrófahelyzetekre a társadalomnak közösen kell felkészülnie. A közösségek önvédelemi képességét erősíteni kell. Ezt mutatták az elmúlt év hazai, de a somogyi eseményei is. Bármilyen helyzetben tudnunk kell reagálni. Ebben pedig új utakat, megoldásokat kell keresni, ezért is támogattam a Somogy Mentőcsoport megalakulását és a Védelmi Bizottság elnökeként az árvizekben, vörösiszap katasztrófában való aktív részvételünket. Most pedig az országos gyakorlat részeként a somogyiak - közel 1000 fő - aktív részvételét az országos katasztrófariasztási gyakorlaton. Miről szól ez a gyakorlat? Hogyan tudunk gyorsan, hatékony szervezetként reagálni egy veszélyhelyzetben? Úgy, ha előzetesen felkészülünk rá. A különlegessége a gyakorlatnak, hogy az egyszerű állampolgártól a hivatásos szakemberekig s a vezető tisztségviselőkig mindenki részt vesz benne, mely során: Értesítik a katasztrófavédelem és a hivatásos tűzoltóságok 405 fős állományát. Készenlétbe helyezik a megyei VÉB és a helyi VÉB-ek operatív törzseit, és törzsvezetési gyakorlatot is tartanak. A médiaszolgáltatók tesztelik a katasztrófavédelmi szervek részére biztosított kommunikációs csatornákat, és a lakosság részére valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket tesznek közzé. Az üzenetek a Csillagok Háborúja című film helyszínein zajló káreseteket közölnek. A helyszínek ugyan fiktívek, de a veszélyek valósak és talán így játékosan könnyebb felkészülni rájuk. A Polgári Védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagáló szervezeteket - Somogyban 532 főt - mozgósítjuk, és több helyen működésbe hozzuk a riasztó szirénákat. Emellett továbbképzést tartunk részükre.

Heizler György és Gelencsér Attila tájékoztatja a sajtót

 

Heizler György ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója elmondta: a hétfői közlemény csupán próbája egy lehetséges, tényleges veszély esetén kiadandó felhívásnak. A riasztási gyakorlat részeként a gyorsreagáló szervezeteket is mozgósítják, védelmi igazgatás egész rendszere részt vesz a feladatokban. A 231 somogyi lakossági riasztó szirénából 21 településen 55 szólal majd meg. Ebből 25 a megyeszékhelyen lép majd működésbe. A programhoz kapcsolódva Somogyban két helyszínen - a kaposvári sportcsarnoknál és a csurgói közösségi háznál - véradást tartanak. A sajtótájékoztató végén az is elhangzott, hogy eddig még ilyen nagyságrendű országos gyakorlat nem zajlott.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online