Hírek - Gelencsér Attila

Somogyban járt a köztársasági elnök

Somogyban járt a köztársasági elnök

Országjárásának következő állomásán Somogy megyébe látogatott csütörtökön Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő programját a kaposvári Városházán kezdte, ahol Gelencsér Attila és Szita Károly fogadta, majd a megye és székhelye ünnepi közgyűlése várta.
A virágok, a szecesszió, a szökőkutak, és a fesztiválok városa nevében köszöntötte Szita Károly polgármester a köztársasági elnököt, majd a megyeszékhely közelmúltjáról, jelenéről és jövőjéről mondta el gondolatait. Megemlítette a kaposvári gazdasági programot - a Kaposvári modellt -, mely elősegíti a munkavállalást. Céljuk, hogy az évtized végére az uniós foglalkoztatási átlagot elérje a város. Idén is munkát ajánlanak segély helyett különböző közmunkaprogramok segítségével mintegy ezer főnek. Emellett kiemelten kezelik a munkahelyek megtartásának kérdését, s a Dél-Dunántúl logisztikai központjává szeretnének válni. Az infrastrukturális lehetőségek között megemlítette az új ipari parkot, a 67-es út megújítását. További céljaik között említette a polgármester a művészet és kultúra regionális fővárosává válást, az egészséges helyi élelmiszerek fogalmazását és a turizmus kiszolgálását.

Gelencsér Attila, Schmitt Pál, Szita Károly, Juhász Tibor

 

Gelencsér Attila a háromszázhúszezres somogyi közösség nevében köszöntötte az államfőt, majd hangsúlyozta: óriási megtiszteltetés ez a látogatás, ugyanis Schmitt Pál Orbán Viktor mellett az egyetlen államférfi, aki egy egész napot Somogyban tölt Koppány vezér óta. A megyei közgyűlés elnöke elmondta, hogy Somogyország volt az első, mely címert és pecséthasználati jogot kapott. Kiemelte, hogy nem a sikerekről és kudarcokról kíván beszélni, hanem a somogyi emberekről, az ő véleményükről. Azokról a somogyi emberekről, akik tavaly az országban az elsők között mondták ki, hogy elég volt. A somogyiaknak elegük volt a kudarcokból, a kilátástalanságból, a reményvesztettségből, elegük volt, hogy hiába dolgoznak. Ezt az érzést válaszolták meg a változással. A közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy elképesztő erős, szívós nép a somogyi, segítséget a legritkább esetben kaptak, s a nehéz időkben sem adták fel. Példaként említette Szita Károlyt, aki ötödik ciklusban polgármester a folyamatos gáncsoskodások ellenére. A somogyiak nem foglalkoznak a gáncsoskodással, teszik a dolgukat. Ezért is döntöttek a változás mellett. A változás mellett óriási a várakozás is a megyében. A munkanélküliség tekintetében bíznak a kormány gazdaságpolitikájában, hiszen a somogyiak többsége dolgozni szeretne, nem segélyen élni. A somogyi emberek kitartása, szorgalma, alázata példaértékű. Azért, hogy ez a szorgalom máskor is jusson eszébe az államfőnek, Gelencsér Attila két csupor somogyi mézet ajándékozott Schmitt Pálnak.

A Somogy Megyei Közgyűlés tagjai

 

Juhász Tibor somogyi kormánymegbízott szerint a tapasztalatok azt mutatják, bevált az új megyei kormányhivatali rendszer. Azért vállalta a vezetését, mert őszintén hisz benne, hogy a magyar közigazgatás megújítható. Ezt követően beszámolt a hivatal működéséről és feladatairól. Kiemelte: építészként zöldmezős beruházásnak tekinti a feladatot, mely sikeres és teljes lesz a járási hivatalok megalakulásával. A kormánymegbízotti gondolatokat követően felszólaltak a megyei és városi közgyűlésben mandátumot szerzett pártok képviselői is.

Első sorban a kitüntetettek

 

Schmitt Pál az ünnepi közgyűlés végén hangsúlyozta: azt kapta amit várt, őszinte szavakat, dicséretet, kritikát, kioktatást, kérést és panaszt. Kifejtette, hogy országjárása során hatodikként látogatott el Somogy megyébe, és miként a többi helyen, itt is azt tapasztalta, hogy nehéz a helyzet, de tisztes erőfeszítés folyik. Kiemelte: nem először jár Somogyban és látja a fejlődést. Az államfő arra emlékeztette az önkormányzati képviselőket, hogy eltelt egy év a választás óta, nem másra kell mutatni, minden a képviselőkön múlik. Az embereknek nem csökkent a realitásérzéke és tudják, tudni fogják, maguknak kell helyben megoldaniuk a problémáikat - mondta Schmitt Pál, majd a Köztársaság Elnökének Díszoklevele Érem kitüntetést adott át kilenc kiemelkedő munkát végző somogyi polgárnak. Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának javaslatára: Pojtner János - pékmester, dr. Rostásné dr. Galambos Erzsébet - iskolaorvos, Horváth Miklós - iskolaigazgató, a Somogy Megyei Kormányhivatal javaslatára: Vetési Bernadett - főosztályvezető, Somogy Megyei Kormányhivatal, a Somogy Megyei Önkormányzat javaslatára pedig Csapody Balázs - étterem tulajdonos (Balatonszemes, Kistücsök Étterem), Galbavy Jenő József - római katolikus plébános, Viola Ernő és Violáné Bakony Ibolya - csurgói könyvtárosok és Horváth Ferencné - nyugdíjas varrónő vehették át a megtisztelő kitüntetést.

Műsorral kedveskedtek az államfőnek

 

A városházi ünnepi közgyűlést követően a Munkácsy Mihály Gimnáziumban tartott rendhagyó osztályfőnöki órát az államfő. A mintegy 850 diák előtt Schmitt Pál az eredményes tanulás, az egészséges életmód és a magyar nyelv ápolásának népszerűsítése mellett foglalt állást. Mesélt saját tanuló éveiről, amikor még nem volt televízió, internet és mobiltelefon. Véleménye szerint káros, hogy manapság a fiatalok sms-ben, rövidítéseket használva kommunikálnak egymással. Felhívta a figyelmet anyanyelvünk szépségeire, majd három diákkal beszélgetett, akiknek egy-egy Liszt CD-t ajándékozott. A rendhagyó osztályfőnöki óra végén hangsúlyozta: lebegjen mindenki szeme előtt az olimpia hármas jelmondata "citius, altius, fortius" - gyorsabban, magasabbra, erősebben -, mert ez az egész életünkre, nem csak a sportra igaz - mondta a köztársasági elnök, majd zongorán eljátszotta a Tavaszi szél vizet áraszt kezdetű népdalt, melyet a diákok kíséretképpen elénekeltek.

850 diák hallgatta Schmitt Pált

 

Az államfői vizit ezt követően a Lakics Gépgyártó Kft-nél folytatódott, majd délután a Petesmalomban kialakított vidraparkot, a nagyatádi városi strandot és a dr. Herr Gyula vezette triatlon egyesületet látogatta meg. Csurgói programján Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Füstös János polgármester fogadja őt, valamint az élvonalbeli kézilabda csapat tagjainak edzésére is ellátogat. Somogyi napját Schmitt Pál Balatonlellén zárja, ahol megtekint egy pincészetet.
A köztársasági elnököt ezúttal is elkísérte, Schmittné Makray Katalin, aki külön programja során egyebek mellett ellátogatott Szennára a Fokvári-tanyán található biogazdaságba, megtekintette a helyi skanzent, a kaposvári Rippl- Rónai kiállítást, és a Kaáli intézetet, majd Kaposfőn Somos László atya tanodáját, Fonyódligeten pedig a megyei önkormányzat gyermektáborát.


Kraft Róbert
Somogy Megye Online