Hírek - Gelencsér Attila

Somogyi méz az összetartozás jelképe

Somogyi méz az összetartozás jelképe

Kedvező a méz világpiaci ára és keresettsége, így megfelelő csapadék esetén jó évre számíthatnak a magyar méhészek - hangzott el a XIV. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón. A Kaposvári Egyetemen tartott rendezvényen Gelencsér Attila köszöntötte a szakmát.


A XIV. Dunántúli Regionális Méhésztalálkozón mintegy száz kiállító és több mint háromezer méhész vett részt az ország minden részéből. A rendezvényen Oravecz Márton, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vezetője számolt be a mezőgazdasági közigazgatás termelőket, méhészeket érintő átszervezéséről. Elégedetten szólt arról, hogy a korábbi években feltárt mézminőségi problémákhoz hasonló gondok tavaly már nem merültek fel.
Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke a hűség, a kitartás és a szorgalom hangsúlyozása mellett a Darányi Ignác Tervről is beszélt köszöntőjében: Tavaly ősszel tudják mit ajándékoztam Schmitt Páll Államfőnek? Egy csupor somogyi mézet. Ezzel is szimbolizálva a somogyi emberek hűségét, szívósságát. A somogyi ember nem szokott panaszkodni, a somogyiak büszke emberek. Nem panaszkodunk, véghezvisszük amit tervezünk. A somogyiak összetartó emberek. Összetartottunk a múltban, a jelenben és össze fogunk tartani a jövőben egyaránt. Ahogy a méhcsaládok is összetartóak. Ma az országok biztonsága a jövőben egyre inkább az élelmezési és élelmiszer-biztonságtól, az ivóvíz- és energiaellátás biztonságától és a környezetbiztonságtól függ, és attól, kinek a kezében van mindez. Magyarország mezőgazdasági ország, Somogy megye agrármegye, ezt igazolják földrajzi, természeti adottságai, történelme, kultúrája és hagyományai is. Az ország akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága. Nem fogadjuk el, hogy az ipart a korszerű, a haladó, a mezőgazdaságot pedig a maradi, a múltba ragadt dologként képzeljék el, képzeltessék el velünk. Ha így tennénk, akkor saját magunkat minősítenénk le.

A Darányi-terv a vidéki minőségi élet megteremtésére hivatott. Arra, hogy jó gazdaként éljünk azzal, amit a földünk adhat nekünk, márpedig a magyar föld mindent megadhat nekünk, a nagyvárosi életformával összemérhető kényelmet, tisztes megélhetést biztosító munkalehetőséget, egészséges ivóvizet és jó minőségű, magyarok által előállított élelmiszereket. A terv célja a megőrzés, a megújítás, a minőség: meg kell őrizni az időtlen értékeket - így a gazdag természeti adottságokat, az elődök tudását -, megújulásra pedig főként a mai magyar ember vidékről vallott gondolkodásában van szükség, ugyanis be kell látni, hogy a városok életképtelenekké válnak a vidék nélkül. Az a nemzet, amelyik elszakad a földtől, magától a valóságtól szakad el, következésképpen legyengül. Abból nem szabad engednünk, hogy akár városban él, akár falun, a magyar ember asztalán jó minőségű és egészséges, magyar élelmiszer legyen. Meggyőződésünk, hogy van esély a rosszabb minőségű külföldi dömpingáru és élelmiszer-ipari hulladék visszaszorítására. Magyarországon az alapok megvetése után most kezdődik az új rendszer beüzemelése, a konszolidáció, s az új szisztéma egyik nagy nyertese biztosan a vidék, az agrárium, valamint a kis- és középgazdaságok lesznek - mondta Gelencsér Attila köszöntőjében. Szita Károly szerint a zselici méznek mindenképpen a Hungarikumok közt lenne a helye: - Feltétlenül el kellene indítania a nemzeti értékek közé sorolását - mondta Kaposvár polgármestere.
Kedvező a méz világpiaci ára és keresettsége, így megfelelő csapadék esetén jó évre számíthatnak a magyar méhészek; jelenleg az a legnagyobb gond, hogy az ország méheltartó képessége elérte határát - mondta Bross Péter a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Jelenleg Magyarország adja az unió évi 150 ezer tonnányi méztermelésének több mint 10 százalékát, saját termésének bő kétharmadát exportálva. Legfőbb piacaink közé tartozik Olaszország, Franciaország és Németország. Az idei évet tekintve a méhészek legfőbb vágya, hogy kellő csapadék hulljon tavasszal. Tavaly az aszályos tavasz miatt nem tudtak repcemézet termelni, ami pedig igen kurrens terméknek számít mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. Kedvező időjárás esetén jó évre számíthatnak a méhészek, hiszen a méz világpiaci ára már egy éve a történelmi csúcsnak számító háromdolláros kilónkénti ár körül van - mondta a szakember.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online