Hírek - Gelencsér Attila

Somogyi siker, Kaposváré a Róma-villa

Somogyi siker, Kaposváré a Róma-villa

Kaposvár tulajdonába került a Rippl-Rónai villa, az erről szóló szerződést szerdán írta alá a Megyei és a Városi Önkormányzat - nyilatkozta a Somogy Televíziónak Gelencsér Attila. A megyei lobbinak köszönhetően a fejlesztéshez szükséges 52 millió forintos önerő kifizetését a központi költségvetésből az állam biztosítja.
Ahogy arról már beszámoltunk, Szita Károly tavaly decemberben kérte Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnököt, lobbizzon a kormánynál azért, hogy a Rippl-Rónai villa az állam helyett a somogyi megyeszékhely tulajdonába kerüljön. A megyei önkormányzatok az év elejétől átadták intézményeiket az államnak, ám a somogyi festőóriás ezer szállal kötődött Kaposvárhoz, így lakhelyét és örökségét szerették volna városi tulajdonban megtartani. Erre közvetlenül nem volt lehetőség, csak a megye önkormányzatán keresztül. Az átadás egyik feltétele a Rippl-Rónai villánál zajló fejlesztések önerejének biztosítása volt. A megyei közbenjárás sikeres volt:

Rippl-Rónai kaposvári lakhelye

 

- Betartottuk a szavunkat az ígértük a kaposváriaknak, hogy az egyébként megyei tulajdonban lévő Rippl-Rónai Villát most amikor az átalakulás van ezt az alkalmat kihasználva, a város tulajdonába igyekszünk átadni. Ez megtörtént a tegnapi napon írtam alá a város és a megye közti megállapodást - nyilatkozta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.
- Volt egy ötvenkétmillió önrész, tudniillik a Rippl-Rónai Villa az most egy fejlesztés alatt álló objektum és a város azt nem tudta, hogy ezt az ötvenkét millió forintos önrészt ki fogja vállalni. Az elmúlt időben történt egyeztetések alapján úgy néz ki 99,9 százalékig, hogy a kormány fogja a költségvetéséből ezt az 52 millió forintot finanszírozni a városnak - tette hozzá Juhász Tibor Kormánymegbízott.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online