Hírek - Gelencsér Attila

Szövetség a Rippl-Rónai örökségért

Szövetség a Rippl-Rónai örökségért

Kaposvár jó gazdája lenne a felújítás alatt álló, múzeumként működő Róma-hegyi villának és a 212 festményből álló gyűjteménynek - hangzott el Gelencsér Attila és Szita Károly szerdai sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették: Somogy megye és székhelye közösen lobbizik azért, hogy a Rippl-hagyaték a város tulajdonába kerülhessen
Kaposvár tulajdonába kerülhet a jelenleg még a megyei önkormányzathoz tartozó Rippl-hagyaték, amennyiben elfogadja a közigazgatási minisztérium Gelencsér Attila megyei közgyűlési elnök és Szita Károly polgármester vagyonátadásról szóló kérelmét.
A megváltozó önkormányzati törvény új feladatot szán a megyei önkormányzatoknak. Az intézményfenntartói feladatokat a jövőben az állam látja el. Ezzel párhuzamosan megtörténik a vagyonátadás is. Kaposvár szokatlan kéréssel fordult a megyei önkormányzathoz.
- Azzal kerestem meg Gelencsér Attila elnök urat, hogy támogassa azt az elképzelésünket, hogy a Rippl-hagyaték ne az államhoz, hanem Kaposvárhoz kerülhessen - mondta Szita Károly. A somogyi megyeszékhely polgármestere szerint a város Rippl-Rónai iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen. A neves festő neve egyértelműen Kaposvár nevével forrt össze, a város jó gazdája lenne az éppen felújítás alatt álló villának, illetve a felbecsülhetetlen értékű gyűjteménynek.

A Róma-villa

 

A somogyiak kérése ezúttal is szent is sérthetetlen. Támogatom a kaposváriak kérését, ezért Szita Károly polgármesterrel együttesen fordulunk a közigazgatási és igazságügyi minisztériumhoz a vagyonátadás ügyében. Pénteken Juhász Tibor kormánymegbízottal közösen fogjuk letenni a minisztériumban az átadandó intézmények listáját, s ezzel együtt a most elhangzott javaslatot is. Azért szeretném ezt az ügyet képviselni, mert az országban sem nagyon hallottam ilyen kezdeményezést, miszerint sem nem állami, sem nem megyei tulajdonú. Hanem egy harmadik út, a megyei jogú város tulajdonoljon egy ingatlant és ezt még pluszba alátámasztja ahogy itt egy beruházás zajlik. Az érzelmi kötődésen felül erős érvünk az is, hogy a villa és parkjának felújítása jelenleg is zajlik a megye és a város közös beruházásaként - hangsúlyozta Gelencsér Attila megyei elnök.

A fejlesztés egy részlete

 

A villa és a műterem 1868-ban épült. A ház 1908 és 1927 között otthona volt Rippl-Rónainak. A két épület az egy holdnyi zárt parkban terül el. A jelenleg is zajló 239 millió forintos fejlesztések során új, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont épül fogadótérrel, pénztárral, emléktárgy bolttal, ruhatárral. Megújul a villa és a műteremház homlokzata is, a tetőkkel és a járdákkal együtt. A kiállítótér alkalmas lesz irodalmi és zenei estekre, 60 fős tanácskozásokra. Megvalósul egy teljes parkrekonstrukció, megújulnak a sétányok és a kapuk, illetve rendbe teszik a Méhesházat is. A Róma villa otthona lesz a különböző alkotótáboroknak, szakköröknek, előadásoknak is.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online