Hírek - Gelencsér Attila

Tehermentesít az új önkormányzati törvény

Tehermentesít az új önkormányzati törvény

Most újra erősödnek a megyék, jobban, mint valaha - véli Gelencsér Attila. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke a kormány önkormányzati törvény tervezetére reagált csütörtök délután Tállai András államtitkár sajtótájékoztatója után.


A megyei önkormányzatok adósságát rendezné az állam és a településektől is átvenné a rosszul finanszírozott alapfokú oktatást - ezt is tartalmazza az új önkormányzati törvény koncepciója, melyet ma ismertetett a szakállamtitkár Budapesten. Tállai András hangsúlyozta: a kistelepüléseken is megmaradnak a testületek, így az önkormányzatiság is. Az alapfokú oktatást a jövőben az állam szervezné meg, de a bölcsődék és az óvodák fenntartását az önkormányzatok koordinálnák a jövőben is. Szita Károly, Kaposvár polgármestere üdvözölte az elképzelést, hisz az eddig csak hiányt termelő feladatok egy részét most finanszírozná az állam. A városvezető rámutatott: a koncepció értelmében eztán a területfejlesztési pénzeket elosztó megyei önkormányzatok munkájában is részt vehetnek a megyeszékhelyek, eddig ezt nem tehették meg. A megyei önkormányzatok intézményei állami fenntartás alá kerülnének, az intézmények fenntartása helyett a fejlesztési források elosztása lesz a megyei önkormányzatok feladata. A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerint ez sokkal jobb pozícióba hozza a testületeket. Gelencsér Attila elmondta: 2006 előtt a hazai források elosztása volt a megyei területfejlesztés feladata, ami néhány milliárd forintról szóló döntést jelentett, de a szocialista kormányzás alatt ezt a feladatot kiüresítették. Most újra erősödnek a megyék, jobban, mint valaha - véli a kormánypárti politikus, hiszen a hazai fejlesztési pénzek mellett a következő uniós költségvetési ciklus forrásainak elosztása is helyben, megyei szinten zajlik majd. Ez több tízmilliárd forintot jelenthet Somogyban. Gelencsér Attila rámutatott: a 2020-ig tartó EU költségvetési ciklushoz tartozó fejlesztési terveket, a célkitűzéseket és az irányokat a most hivatalban lévő megyei közgyűlésnek kell majd megálmodnia.

A szakállamtitkár bejelentése szerint a jövőben csak részben lennének közvetlenül választhatók a megyei közgyűlés képviselői, hiszen a leendő járási központok polgármesterei automatikusan bekerülnének a grémiumba, így csak a mandátumok egy részén osztozhatnának a pártlisták. Gelencsér Attila véleményt a választási rendszer változásával kapcsolatban nem fogalmazott meg, csak annyit közölt: hasonló már volt 1990-ben is.
A hátrányos helyzetű dél-somogyi Barcs polgármestere szerint az oktatás állami finanszírozása nagy segítség, hiszen a 12 ezres város adóssága javarészt abból adódott össze, hogy alacsony volt az állami normatíva. Karvalics Ottó kérdésünkre elmondta: az iskola több létesítményét el kell választani az oktatástól. A konyhák ugyanis nem csak a diákoknak főznek és a sportlétesítményeket sem csak az iskolák használják, hanem a városi sportkörök is itt edzenek. Ezért mindenképpen egyeztetni kell a részletekben, de ez egy szakmai vita része lesz majd. A tervek szerint az önkormányzatok akkor szervezhetnék helyben a járóbetegellátást, ha nem kapcsolódik ehhez a tevékenységhez kórház. Az adók kivetésének tekintetében nagyobb szabadságot kapnak majd az önkormányzatok a jövőben, de olyan adót nem vethetnek ki, amit az állam is beszed. A testületek ugyani mindenütt megmaradnának, de a járásokon belül közös önkormányzati hivatalok állnának fel. Változás lehet az is, hogy a hivatalok vezetői felett a munkáltatói jogokat eztán a polgármesterek gyakorolhatnák. Újdonság az is, hogyha egymás után két ízben határozatképtelen lenne a testület, akkor a polgármesterek - a rendeletalkotáson kívül - eldönthetnék az előterjesztések sorsát egyes kérdésekben.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online