Hírek - Gelencsér Attila

Tiltakoznak a megyei elnökök

Tiltakoznak a megyei elnökök

Megalapozatlannak nevezte a 19 megyei közgyűlési elnök - köztük Gelencsér Attila is - a Magyarországnak szánt 2013-as kohéziós támogatások csökkentését szerdai közös közleményében, rámutatva, hogy a pénz megvonása a kiegyensúlyozott fejlődéshez nélkülözhetetlen forrásoktól fosztja meg a régiókat.
A megyei közgyűlési elnökök Jose Manuel Barroso elnökhöz írt levelükben tiltakoztak az Európai Bizottság 2012. február 22-i javaslata ellen, mely szerint 2013. januári hatállyal felfüggesztenék 495 184 000 euró Magyarországnak szánt kohéziós támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit.
A megyei vezetők szerint a döntés az Európai Bizottság szándékával ellentétes hatást fog kiváltani, mert "a Brüsszelből jövő büntetések az európai intézményekkel szembeni bizalmatlanságot erősítik a magyar társadalomban." A bizottsági javaslat azért megalapozatlan, mert figyelmen kívül hagyta, hogy Magyarország költségvetési hiánya 3 százalék alatt volt 2011-ben, és 2012-ben "a Bizottság által elismerten szintén 3 százalék alatt marad."
Emlékeztetnek arra, hogy a Kohéziós Alap azokat a tagállamokat támogatja, amelyek bruttó nemzeti terméke nem éri el az európai átlag 90 százalékát. Ezen régiók megfosztása a kiegyensúlyozott fejlődésükhöz nélkülözhetetlen forrásoktól "teljes mértékben ellentétes az európai kohézió és szolidaritás szellemével" - írják.
A közgyűlési elnökök mély aggodalmukat fejezik ki a brüsszeli javaslat miatt, s megjegyzik, hogy a bizottság állásfoglalása jogi kérdéseket is felvet, tekintettel arra, hogy Magyarország számolt azokkal a forrásokkal, melyeknek a felfüggesztését tervezik. Rámutattak: a már előkészítési vagy megvalósítási szakaszba lépett beruházások felfüggesztése "csak súlyosbítja azokat a bizottság által feltételezett makrogazdasági problémákat, melyek orvoslási szándékára a javaslat meghozatalakor hivatkoztak."
A valamennyi megyei közgyűlési elnök - köztük Gelencsér Attila somogyi elnök - által aláírt levélben arra kérik az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézményét, komolyan fontolja meg az érveiket, "mielőtt bármilyen további lépésre szánnák el magukat."