Hírek - Gelencsér Attila

Triplán jubilál a Kaposvári Egyetem

Triplán jubilál a Kaposvári Egyetem

50. évfordulóját ünnepli a somogyi mezőgazdasági felsőoktatás, és tizediket a Kaposvári Egyetem. A háromnapos jubileumi rendezvénysorozat részeként nyitotta meg az ötödik Kaposvári Állattenyésztési Napokat pénteken Ángyán József vidékfejlesztési államtitkár és Gelencsér Attila a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.
Olyan mezőgazdaság és állattenyésztés szükséges, amely jó minőségű élelmiszereket állít elő, munkahelyeket teremt és megélhetést biztosít az embereknek. A kiváló szakemberek viszont csak jól működő rendszerben tudnak hatékonyan működni. Itt ma egy olyan terület, egy olyan ágazat kiváló teljesítményét látjuk, amely válságba került az elmúlt időszakban. Az a válság, ami a mezőgazdaságot érintette, különösen az állattenyésztést. Tarthatatlan ez az állapot. A sertéságazatban például kifejezetten örömteli, hogy az adóhivatal szigorúbban ellenőrzi a tisztességtelenül kereskedőket. De az ágazatban nem csak a csalók okoznak problémát, a helyi disznótartókat ösztönözni kellene a termelésre, most még túl sok húsárú készül import malacból. A Magyar Termék Rendelet ezen a helyzeten kíván változatni. Ha valaki az országimázst, a jelképeinket, a címerünket, a trikolorunkat használni akarja a termékén, neki ez piaci érték, akkor igyekezni fog, hogy Magyarországon keressen sertést, esetleg jobb ajánlatot tesz a tenyésztőknek és azonnal tenyészteni fognak sertést, ha egy kicsit az extraprofitjából enged, és többet juttat maguknak a tenyésztőknek - mondta az államtitkár.

Fotó: Kapos Extra

 

Most is nagy jelentőséggel bír a kaposvári Campus az agrár-társadalomban, nem csökkent a jó szakemberek utáni kereslet, hiszen a föld itt a minden. A föld itt a megélhetés, a föld itt a boldogulás. Ezért rendkívül fontos számunkra ez az egyetem, és az a képzés, ami itt zajlik. Messze túlmutat önmagán, nemcsak arról szól, hogy az országnak mi adjuk az agrárértelmiséget, hanem arról is szól, hogy minőségi, és az emberek boldogulását szolgáló agrárium lehessen - hangsúlyozta Gelencsér Attila. Immár ötödik alkalommal köszöntötték a magyar agrárium és különös tekintettel a magyar állattenyésztő társadalmat Kaposváron. Ebben az évben többféle szempontból is rendhagyó kiállítás rendezésére kerül sor, hiszen a házigazda Kaposvári Egyetem ebben az évben ünnepli 10 éves jubileumát és a hagyományos gazdász képzés is 50 éves múltra tekint vissza. E két jeles évfordulót a szervezők döntése alapján a kiállítás keretein belül ünnepelik. Ebben az évben Kaposvár ad otthont a Nemzetközi Shagya Arab Fesztiválnak, amelyre ez idáig öt országból neveztek és mintegy 60-70 egyedet várnak. A Dunántúlra jellemző hidegvérű lovakkal együtt közel 100 ló kerül bírálatra az V. Kaposvári Állattenyésztési Napokon, ami igazi rekordnak számít.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online