Hírek - Gelencsér Attila

Új feladattal készül a jövőre Somogy közgyűlése

Új feladattal készül a jövőre Somogy közgyűlése

Siker, hogy ezt a nagyon nehéz évet így végigmenedzseltük. A közgyűlés bölcsessége és a hivatali dolgozók áldozatos munkája ezért minden elismerést és köszönetet megillet - mondta Gelencsér Attila új helyszínen, a Vármegyeházán tartott soron kívüli ülésen. A Somogy Megyei Közgyűlés csütörtöki napirendjei között az elnök beszámolt az intézmények állami kézbe adásáról is, illetve a megyénél maradt vagyonról is.
A 2011-es költségvetés módosításával kezdődött a napirendek sora, melynek során Gelencsér Attila elmondta: 2011-ben a Somogy Megyei Önkormányzat minden feladatát teljesítette a rendkívüli körülmények ellenére is. Somogyi intézményben nem volt éhező gyermek, fűtetlen tanterem, amit sok megyei és városi intézmény nem mondhat el magáról az országban. A tegnapi napon megkezdték a kifizetetlen számlák kifizetését, kiegyenlítették a Kaposi Mór Oktató Kórház fejlesztésének teljes önerejét, illetve a Vármegyeházára költözés költségeit. Az intézmények legnagyobb sorban álló tételeit is kifizették, minimális számla maradt a Megyei Intézményfenntartó Központra. Gelencsér Attila mindezért köszönetet mondott a közgyűlésnek és a hivatali apparátusnak is. Ezt követően vita alakult ki a Somogy Televízió jövő évi támogatásával kapcsolatban, a Somogyért Egyesület elnöke két verziót vázolt fel ezzel kapcsolatban. Vagy vonják össze a Kapos TV-vel, vagy a tervezett támogatást adják oda a civileknek, gyakorlatilag megszűntetve ezzel a médiát. Jakó Gergely közölte, hogy a megyei jogú város életébe nem szólhatnak bele, egyébként is öt éve pont a Somogyért és az MSZP nem engedte az összevonást. A közgyűlés elnöke is emlékeztette a képviselőket az öt évvel ezelőtti döntésükre, azóta egy nehézkesen működő tévéből napi adást sugárzó, sok településen látható színvonalas média épült ki. Ezt követően meghallgatták a televízió főszerkesztőjét is a költségvetésről, pályázati forrásokról és bevételi lehetőségekről, majd a Somogyért képviselőinek tartózkodása mellett elfogadták a napirendi pontot.

Lezárult egy korszak

 

A következő napirend a közgyűlés bizottságairól szólt, melyben az eddigi öt helyett a megváltozott feladatokra tekintettel, az átmeneti időszakra csak egyetlenre tettek javaslatot. Gelencsér Attila elmondta: amint bővülnek a megye feladatai, újabb bizottságok jöhetnek létre, felesleges lenne ezért a közpénzt pazarolni. A Somogyért képviselői két fővel nagyobb létszámú bizottságot szerettek volna, így nem szavazták meg, ám nélkülük is elfogadta a napirendet a közgyűlés. Egyhangúan voksolt valamennyi képviselő a Somogy Megyei Önkormányzat tulajdonában lévő kaposvári 739 hrsz. alatti ingatlannal kapcsolatos tulajdonosi engedélyről, mely a kórház területén lebontott épület állományból történő kivezetéséről szólt. Szintén vita nélkül döntöttek a megyei-városi könyvtárfenntartó társulási megállapodás felmondásáról is.
A Rippl-Rónai Villa a megyei önkormányzatnál marad, de az országban egyedüliként a Somogy Megyei Önkormányzat tulajdonában marad a székház, azaz a Vármegyeháza is. A somogyi virtus megint előjött, a megye és az állam közötti vagyon-osztozkodásban az egyedüli megyei önkormányzat vagyunk az országban, aki a megyeházát teljes, tehát 100%-os tulajdonban meg tudta tartani. De mivel a Vármegyeháza egyes részeit elfoglaló múzeum állami fenntartású lesz, így a működtetés költségei megoszlanak a jövőben - mondta az ötödik napirend során a közgyűlés elnöke, majd hozzátette. mivel a megyei önkormányzat osztja a jövőben a fejlesztési forrásokat, így az is elképzelhető, hogy a múzeum turisztikai fejlesztésére a megyénél pályázik majd a fenntartó kormányhivatal. A Rippl-Rónai Villa sem került állami kézbe az egyeztetések során, az épületre és a gyűjteményre Kaposvár városa tartana igényt, ám a törvény az azonnali átadást nem tette lehetővé, így egyelőre a megye gondoskodik a gyűjteményről, majd adja át azt Kaposvárnak. Gelencsér Attila megnyitná a Vármegyeházát a somogyiak előtt és olyan fejlesztéseket szeretne, amik élettel töltik meg a történelmi falakat. Kérdésre válaszolva az elnök elmondta: változik az apparátus létszáma is. A Megyei Intézményfenntartó Központ 95 százalékban az önkormányzat szakembereivel lesz feltöltve, dologi kiadásokra és a ház működtetésére 220 millió forintos büdzsé körvonalazódik, illetve a központi költségvetésben elkülönítve másfélmilliárd forint áll majd a megyék rendelkezésére. 25 fővel látják el a területfejlesztési feladatokat, ám ez a létszám a sarkalatos törvények és egyéb jogszabályok, kormányrendeletek hatályba lépésével változhat. A napirend szavazása előtt nem sokkal távozott Feigli Ferenc az ülés helyszínéről. A szocialista képviselőnek lejárt a parkolójegye, ám ennek ellenére elfogadták a megyei intézményi vagyonátadásról szóló előterjesztést. Az ülés zárásaként Gelencsér Attila a közgyűlés által korábban jóváhagyott hitel felhasználásáról tájékoztatott, majd áldott ünnepeket kívánt képviselőtársainak, s az ünnepi Megyenapról szólt néhány szót.

Kraft Róbert
Somogy Megye Online