Hírek - Gelencsér Attila

Újfajta költségvetés készül

Újfajta költségvetés készül

Újfajta költségvetés készül. Nemcsak azért, mert egyébként elhúzódó válság van, nemcsak azért, mert hosszú idő után először az államadósság csökkentésére tesz kísérletet, nemcsak azért, mert átalakítja a nyugdíjrendszert, nemcsak azért, mert rendbe teszi az egészségügyi alapot, arányos adózást vezet be, és megpróbálja a kiskapukat bezárni, hanem újfajta költségvetés készül azért is, hogy biztonságot és stabilitást jelentsen a magyaroknak - mondta Gelencsér Attila a 2012. évi költségvetés általános vitája során a Parlamentben.
Azt látom, hogy ebből a rövid bevezetőből az ellenzéki pártok nagyjából semmit nem értenek. Nem értenek, mert nem tudják értelmezni. Főleg a szocialisták esetében igaz az, megszoktuk tőlük - tizenkét évet kormányoztak -, az egyedüli terápia, amikor ők kormányoznak, az államadósság növelése, a lakossági hitelek elképesztő mértékűre emelkedése és elvenni, megszorítani. Nyilvánvalóan látszik, hogy ez a recept megbukott. A szocialisták nem képesek szembesülni azzal, hogy nem működik az, amit ők erőltetnek.
Önkormányzati emberként átéltem azt az elképesztő folyamatot, amit négy éven át elvettek a megyei önkormányzaton keresztül a somogyiaktól. Lelepleztem már néhány helyen - itt a Házban még nem - az ördögi tervet, amit vélhetően a bukott miniszterelnökkel főztek ki, amelynek az volt a lényege, hogy a jelentős, nagy önkormányzatokon keresztül, amelyeket ellenzéki, fideszes elnökök, polgármesterek vezetnek, bizonyosodjék be, hogy a Fidesz nem kormányzóképes. Azt szerették volna, hogy menjünk csődbe, ezt ismerjük el, és ha csődbe mentünk volna, azt mondták volna 2010-ben, hogy akartok, tisztelt magyarok, egy kormányzást rábízni ezekre az emberekre, akik még önkormányzatokat sem tudnak vezetni. Itt ül velünk szemben Heves megye volt közgyűlési elnöke, ő is meg tudja mondani, ha őszintén magába néz, hogy mennyi pénzt vettek el tőle. Tehát még a saját párttársaikat is lenyúlták.

Hát erre mondták az emberek tavaly, hogy elég volt. Diszkrét bája van annak, tisztelt képviselőtársaim, amikor önök idejönnek - egyébként minden ellenzéki erőre gondolok ekkor -, és az emberek véleményét próbálják közvetíteni. Én 1200 rendezvényen voltam négy esztendő alatt. Ezerkétszázszor találkoztam a somogyiakkal. Elmondom, hogy mi a véleményük. Tavaly kinyilvánították, hogy négy szocialista somogyi minisztert nyugdíjaztak. Ennyit a szocialistákról. A Jobbikkal kapcsolatban azt szokták mondani, hogy láttam már olyan embert, aki látott már olyan embert, aki látott már élő jobbikost. LMP-st pedig egyetlenegyet sem láttak még Somogyban. Rendkívül érdekes, amikor hallják-nézik ezeket a véleményeket odahaza a televíziónézők a képernyők előtt, és azt sem tudják, hogy kik önök, honnan jöttek, mert nem is találkoznak önökkel. Hát ennyit az emberek véleményéről.
Egyszerűen támadják önök a költségvetést, mert a válság alatt újraformálódó világ legfontosabb kihívásait sem értik, nincsenek válaszaik. Támadják, mert XX. századi megoldásokat erőltetnek. Támadják, pedig bebizonyosodott, hogy nem működnek az önök módszerei - mégis támadják. Önök nagyon szeretnék, hogy sodródjunk, a baj eszkalálódjon, és még nagyobb legyen. A kormány pedig ezeket a módszereket egyszerűen kidobta, teljesen újakat vezet be, az állami feladatokat újragondolja, azt tervezi, hogy minden egyes fillérnél - ahogy eddig is tette - nagyon-nagyon megnézi, hogy hova költi el, és azt szeretné, hogy a közpénz a lehető legjobban szolgálja a magyarokat. Kifogások helyett cselekvést és biztonságot; biztonságot a tanároknak, az orvosoknak, a szakdolgozóknak - zárta felszólalását Gelencsér Attila.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online