Hírek - Gelencsér Attila

Újjávarázsolják az igali fürdőt

Újjávarázsolják az igali fürdőt

Megújul a somogyi dombok ölelésében található, Magyarország egyik legnagyobb ásványi anyag tartalmával büszkélkedő igali gyógyfürdő. A beruházás alapkövét szerdán tette le Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. A projekt összköltsége közel 400 millió forint, amelynek felét az Európai Unió biztosítja.
Jelképes jelentősége van, hogy ezt a somogyi létesítményt épp akkor fejlesztik, amikor egész hazánk megújul. Ennek záloga az 1100 milliárd forintot kínáló Széchenyi terv, amelynek nyolcvan százalékára már igény is érkezett. 180 milliárd forint kifizetésre került, ami azt jelenti, hogy az eltelt napok számával számolva, hogy napi egy milliárd forintot fizettek ki a kis- és középvállalkozások számára, akik foglalkozást, bővülést, munkahelyeket teremtettek ennek az országnak, és ugyanez zajlik itt Igalban, ahol a fejlesztés magába hordozza a munkahelyeket - mondta az alapkőletételen Gelencsér Attila. A beruházó azt ígéri a közel fél milliárdos fejlesztésnek köszönhetően, jövő áprilisban már az új medencékben csobbanhatnak a kikapcsolódni vágyók.

Itt egy olyan kincs van a kezünkben, amelyet nem kihasználni gyógyászati szempontból, szinte bűnnek számít legalábbis orvosként az én szememben - közölte dr. Varju László, a város polgármestere, aki úgy véli, a fejlesztés itt nem állhat meg. A Dél-Dunántúl egyik legfontosabb természeti értéke a föld mélyéről, ásványi anyagokban bővelkedő gyógyvíz formájában tör elő. Az egyik legkülönlegesebb összetételű gyógyvíz köré épült fürdő Igalon, amelynek infrastruktúrája az elmúlt időszakban feledésbe merült. Az itt felfedezhető forrás gyógyhatása nemcsak itthonról, de külföldről is csábítja a gyógyulásban, regenerációban bízókat, ezért nélkülözhetetlen az intézmény ápolása, fejlesztése. A fürdő látogatottságának folyamatos bővülése szükségessé tette a férőhely kapacitásának megnövelését, fedett gyógyfürdő és a szolgáltatások wellness elemekkel bővítését. A kapacitás növelése mellett a fejlesztés célja volt továbbá a gyógyászati részleg bővítése, segítve ezáltal nemcsak a regenerációt, de az izületi bántalmakban, nőgyógyászati és gyomor panaszokban szenvedők gyógyulását is.

Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online