Hírek - Gelencsér Attila

ÚSZT bemutató a somogyi megyeszékhelyen

ÚSZT bemutató a somogyi megyeszékhelyen

Több mint háromszáz kaposvári és somogyi vállalkozó előtt mutatta be az Új Széchenyi Tervet (ÚSZT) dr. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerda délelőtt a Somogy Megyei Vállalkozói Központban. A rendezvényen elhangzott: a megnövekedett érdeklődés annak tudható be, hogy a program tíz évvel ezelőtt már bizonyított.

- Háromszáz vállalkozó ül itt. Ha az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően mindannyian fel tudnak venni hat embert, akkor Kaposvár eléri az Európai Unió foglalkoztatási szintjét. Márpedig ez a célunk. Abban bízom, hogy a kormány gazdaságfejlesztési terve mindannyiuk számára megadja majd ezt a lehetőséget. Márpedig eljött a lehetőségek ideje a kaposváriak számára is. Az Új Széchenyi Terv módot ad arra, hogy Kaposvár behozza az évtizedes lemaradását. Régi vágyunk, hogy az autópályával közvetlen kapcsolatunk legyen a 67-es út korszerűsítésével, régi vágyunk, hogy a város fekvéséből adódó logisztikai szerepkört a vasút fejlesztése által is erősíteni tudjuk. Ezekre most mind lehetőségünk lesz. A kaposváriak még emlékeznek az egy évtizeddel ezelőtti Széchenyi Tervre, amelynek segítségével lakások, csarnokok épültek, munkahelyek jöttek létre a városunkban - mondta köszöntőjében Szita Károly.

A gazdaság élénkítésének programját ismertették

 

- Hatalmas érdeklődés kíséri a Széchenyi Terv bemutatását, és ez annak tudható be, hogy a program egyszer már bizonyított - kezdte előadását Dr. Molnár Ágnes. - Most, egy évtizeddel később újra adott a lehetőség, hogy együtt gondolkodjunk arról, hogyan tovább, milyen módon kell a foglalkoztatásban élen járó kis- és közepes vállalkozásokat támogatni. Együttműködésre van szükség, csak így lehet eredményes a program. S, hogy jó úton járunk, azt az Önök visszajelzései is igazolják. A kormányváltáskor szembesülnünk kellett a fejlesztéspolitikai rendszer bonyolultságával és bürokratikus voltával, mely lehetetlenné tette a pályázati forrásokhoz való hozzáférést. Ezt a pazarló, hatékonytalanul működő rendszert kezdtük el átalakítani alapjaitól kezdve. Átlátható intézményrendszert alakítunk ki az eddigi 3000 embert foglalkoztató 15 közreműködő szervezet helyett szolgáltató jellegű, egyszerűen működő rendszert hozunk létre. Hatékonyabb támogatási folyamat részeként egyszerűsödnek a pályázatok, lerövidül a kifizetési idő, és más technikai egyszerűsítések is lesznek. Egyszerűbb szabályozás mellett növekvő garanciákra számíthatnak a pályázók, és egységessé válik a forráskoordináció is - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, majd a pályázható összegeket is megemlítette. A 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó 8000 milliárdos forrásból az előző kormány 4500 milliárdot már lekötött, támogatási szerződést kötött, míg további 1500 milliárd folyamatban volt, ám szerződéssel még nem rendelkezett. A maradék 2000 milliárdot tudja elsősorban a KKV szektor pályázataira fordítani a kormány, melyből január 14-én 1100 milliárdnyi lehetőség indult útjára 93 pályázattal. - Mindenki a remény és a kilábalás lehetőségét látja az Új Széchenyi Tervben. Maradjunk kapcsolatban, hogy közösen valósíthassuk meg Magyarország fejlesztését - zárta előadását Molnár Ágnes.

dr. Molnár Ágnes

 

Dr. Kanzsalics Eszter a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főosztályvezetője az egységes eljárásrend részleteibe avatta be a vállalkozókat. Kiemelte, hogy lényegesen egyszerűbb lesz a pályázatok benyújtása és elbírálása is. Nem kell ezentúl kiskocsival betolni a pályázatokat - mondta a főosztályvezető. A döntési határidők is lecsökkennek, könnyebb lesz a hiánypótlás, kifogással pedig az eljárás során bármikor lehet élni. Ami szintén lényeges a pályáztatás során: a keret a kimerülésig rendelkezésre áll, nem tartalékol belőle másra a kormány.

Képviselők a vállalkozók között

 

A Széchenyi Terv már bizonyított az egész világnak, ha a magyarok összefognak, sok mindenre képesek - mondta előadásában Barta E. Gyula a MAG - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. vezérigazgatója. Az ÚSZT fejlesztéspolitikai koncepcióját tekintve a foglalkoztatás növelését hangsúlyozta. A gazdaság növekedése és a kis- és közepes vállalkozások (KKV) fejlesztése mind erről szól. Utóbbiak számára lesz olyan 100 milliárdos pályázati lehetőség, mely kimondottan csak ennek a szektornak lesz elérhető, emellett valamennyi kiírásban előnyt élveznek. A pályázatok során általános elvárás a kormány részéről a munkahelyek megőrzése és a személyi jellegű ráfordítások növelése. Az előadások után lehetőség nyílt a vállalkozók számára kérdéseik feltevésére, melyekre a szakemberek feleltek is. Az esetlegesen nyitva maradt problémák esetén pedig írásban küldik meg a választ.

dr. Kanzsalics Eszter

 

Somogy megyében - a megye adottságait figyelembe véve - az Új Széchenyi-tervben tíz évre megfogalmazott fő célkitűzések közül a munkahelyek létesítésének prioritása mellett kiemelendő a turizmus és az alternatív energia hasznosítása. Somogyban ma közel 20 százalékos a munkanélküliség, több tízezer ember keres munkát. A tízéves folyamatban majdhogynem felszámolható lenne a munkanélküliség a megyében, de azt mondhatom, hogy ebben a négyéves ciklusban 10 ezer munkahely lehetősége az Új Széchenyi-tervnek köszönhetően benne van - hangsúlyozta a fórumon részt vevő Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő.


Kraft Róbert

Somogy Megye Online
Fotó: Vígh István Ádám