Hírek - Gelencsér Attila

Világszínvonal a kaposvári kórházban

Világszínvonal a kaposvári kórházban

Most már világszínvonalú körülmények és korszerű technikai felszerelés mellett kezdhetik meg gyógyulásukat a somogyi betegek - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház új északi tömbjének pénteki átadása után Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.


Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás első ütemének záró rendezvényén Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkára elmondta: Kaposvár most nagyot lépett abban, hogy a magyar egészségügy lassanként kikerüljön az intenzív osztályról. A Kaposi Mór Kórház a Kormány két nagyszabású tervének találkozásában válik igazán korszerű intézménnyé: a Semmelweis-terv a magyar egészségügyi ellátási rendszer megújításának a programja, az Új Széchenyi Terv pedig a fejlesztéseké.
Az államtitkár az egészségügy megújításában kitűzött célok között említette a rövidebb várólistákat, a biztonságosabb és minőségi ellátást, a javuló kapacitást, a gazdaságosabb és hatékonyabb működést. „Most már az eszközök is világosak: közvetlen állami jelenlét, térségi ellátórendszer szervezése, korszerűbb járóbeteg-ellátás, a rendszertelen viszonyok helyett világos szintek és gyorsabb betegutak" - ismertette Molnár Ágnes, hozzátéve, hogy a Kormány feladata az, hogy az eszközöket és a támogató környezetet biztosítsa. „Kaposváron a vágyból valóság lesz, egy 21. századi megoldásokat felvonultató kórház, térségi központ épül"- jelentette ki Molnár Ágnes.

A tavalyi év végéig mintegy 900 magyarországi egészségügyi projekt részesült együttesen 300 milliárd forintos kormányzati támogatásban. A Kormány döntése alapján az Új Széchenyi Terv keretében összesen több mint 137 milliárd fejlesztési pénz áll rendelkezésre 2011 és 2013 között, és a múlt év végén elindult fejlesztési program 11,5 milliárd forintos forrásából mintegy 200 új mentőautó megvásárlását teszi lehetővé.


Papp Lajos professzor köszönetet mondott az építőknek, az építtetőknek és az EU-nak, néhány gondolattal kitért Repa professzorral közösen Amerikában töltött harvardi időszakukról, majd a nők szerepét méltatta. Ebben külön kiemelte Moizs Mariann stratégiai főigazgató munkáját.


Repa Imre professzor, a kórház főigazgatója beszédét azzal kezdte: "mertünk nagyot álmodni, és kimondani, az eddigi körülmények nem megfelelőek". Mint hozzátette, ezért fogtak bele a fejlesztésbe a múlt év januárjában, célként azt megfogalmazva, hogy a magas színvonalú infrastruktúra alapot jelent a minőségi szolgáltatás biztosításához. A professzor köszöntötte azokat, akik sokat segítettek és azokat is, akik hátráltatták a beruházást. A Kaposi Mór Oktató Kórház a megye legnagyobb egészségügyi szolgáltatója és foglalkoztatója, a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, melynek feladata csaknem 400 ezer lakos folyamatos, 24 órás ellátása - emelte ki a főigazgató, aki az egészségügy egyik legnagyobb problémájaként a szolgáltatás hiányát említette, s reményei szerint ezen a helyzeten a Semmelweis-terv változtat.

A köszöntők után Repa Imre elismeréseket adott át a beruházásban kiemelkedő munkát végzőknek, majd Molnár Ágnes, Petykó Zoltán és Moizs Mariann, illetve Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, Szita Károly, Kaposvár polgármestere és Baranyay László, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója átvágta a nemzeti színű szalagot. Az épületet Bölcskei Gusztáv református püspök áldotta meg.


A központosított gazdasági, logisztikai, diagnosztikai, valamit járó- és fekvőbeteg-ellátó egységeknek helyet adó, most elkészült északi tömb, valamint az intézeti gyógyszertárat, a központi laboratóriumot, az izotóplaboratóriumot, a 20 ágyas nefrológiai osztályt és az országos vérellátót befogadó - a múlt év októberében átadott - diagnosztikai épület átadásával lezárult az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával megvalósuló infrastruktúrafejlesztés első üteme. A 166 éve működő Kaposi Mór Oktató Kórház a térség egyik legnagyobb kapacitású egészségügyi intézménye, amely közel 400 ezer lakost lát el 24 órában. A nagyszabású fejlesztési projekt lényege egy több, mint 34 ezer négyzetméter alapterületű, a kor színvonalának megfelelő tömbkórház megépítése. A Pólus program keretében megvalósult tömbösített fejlesztés első ütemében csaknem 24 ezer négyzetméter új épület készült el a kaposvári kórházban, amely a beruházás második ütemében további 10 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttessel bővül. Az intézmény dolgozói a beruházás előtt csaknem 100 épületben, öt telephelyen végezték tevékenységüket. A projekt 12 milliárd forintot meghaladó összköltségvetéséből a szükséges 10 százalék önerőt 2011. december 31-ig a Somogy Megyei Önkormányzat biztosította. Ez év januárjától az önrész biztosítása az új fenntartó, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) feladata.
A rendelkezésre álló forrás döntő része - csaknem 11 milliárd forint - építészeti beruházás, ebből a most lezárult első ütem értéke 8 milliárd forint. Műszerekre több mint 800 millió forintot költenek. Több régi, rossz állapotú épületet elbontanak és újakat alakítanak ki, valamint tömbrehabilitációra és egységes szerkezetű járó- és fekvőbeteg ellátórendszer létrehozására kerítenek sort. A kaposvári kórházban 812 aktív és 447 krónikus ágyon, 26 aktív és 10 krónikus osztályon, 54 klinikai szakmai profilegyüttes működésével látják el a betegeket. A járóbeteg-szakellátás 123 szakrendelés, szakambulancia és gondozó között oszlik meg.


- A somogyiak azt kapták, amit megérdemelnek, az ország legjobb, legkomfortosabb, legfelszereltebb kórházát, amire méltán lehetünk mindannyian büszkék. Én a magam részéről azért örülök, mert azon dolgoztunk, hogy a somogyi emberek egészsége mindenekelőtt legyen, mert számunkra az ő egészsége a legfontosabb - mondta a Kaposi Mór Oktató Kórház új északi tömbjének pénteki átadása után Gelencsér Attila.


Feltöltötte: Kraft Róbert
Somogy Megye Online