Videógaléria - Gelencsér Attila

Újabb kormányzati csapás a vidékre

Újabb kormányzati csapás a vidékre

Megdöbbentő és felháborító, hogy a vasúti szárnyvonalak megszüntetésével a szocialista kormány újabb csapást mér Somogyra és az egész országra, s a megyében élőket még jobban elzárja a külvilágtól. E szavakkal kezdte sajtótájékoztatóját Gelencsér Attila, a somogyi közgyűlés elnöke a halálraítélt mernyei vasútállomáson.
Mint a napokban napvilágot látott: a kormány megszüntetné a személyszállítást a magyar vasútvonalak egyharmadán, azaz a vidéki mellékvonalakon. Így Somogyban a Kaposvár-Siófok, és a Nagyatád-Somogyszob-Balatonmária mellékvonalon valamint a Balatonfenyves-Táska keskeny vágányú vonalon állnának le a vonatok.


szárnyvonal

Kisfalusi András, Gelencsér Attila, Móring József AttilaGelencsér Attila idézte a szocialisták program-ígéreteinek a vasútra vonatkozó részét, amelyben csupa pozitívum szerepelt, gazdaságos jól működő vonatközlekedés víziója sejlett föl, majd az elnök sorolta a szomorú tényeket: húszezer vasutas elbocsátása, hatalmas veszteségek fölhalmozása, a vagyon – benne a MÁV Cargo – elherdálása, alkalmatlan vezetők kinevezése, a működésképtelenség réme...


mellékvonal


- A kormány viselkedése az olyan orvoséhoz hasonló, aki egy sérült testrészt azonnal amputál a beteg, és a hozzátartozók megkérdezése nélkül – mondta Gelencsér Attila arra utalva, hogy a vasút már valóban gyógyításra szorul, de a kormány a módszereket senkivel sem egyeztette, az érintettek véleményére fittyet hány.


MÁV


Az elnök követelte, hogy a kormány hátralévő néhány hónapjában tartsa távol magát a vasutaktól, ne keserítse meg még jobban az iskolába és dolgozni vonatozó somogyi emberek életét. Gelencsér Attila utalt arra is: a somogyi kormánypárti képviselők hallgatnak az ügyről, ez pedig beleegyezést jelent, az emberek várják, hogy szocialista országgyűlési képviselőik is megszólaljanak.


Móring József Attila országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) a balatonfenyvesi kisvasút sorsáról beszélt:

- A kormány azt szajkózza, hogy a balatoni idegenforgalomhoz attrakciók kellenek, s közben az egyik jelentős turisztikai vonzerővel bíró létesítményt, a nagyberek gyönyörű tájain átvezető kisvasutat hagyta leromlani, s most már meg is szüntetné. Ez jellemző a szocialistákra.


megszűnő vonatok


Mernye polgármestere, Kisfalusi András arról beszélt, hogy a helybeliek szeretik a vasutat, körülbelül 300 bérletet váltanak havonta. Dolgozni és iskolába mennek a mernyeiek vonattal, sőt a hétvégi bevásárlásokat is sokan vonatozva bonyolítják le.

- A kora reggel dolgozni járóknak és a késő este a munkából hazatérőknek nincs más lehetőségük, csak a vonatozás - hangsúlyozta a polgármester, utalva rá, hogy a falu számára nagy csapás lenne, ha nem jönne többé a „Piroska”, ahogyan a vonatot errefelé becézik.

 

http://www.somogymegye.us/

http://gelencserattila.com/